Истината – Новинарският портал

Борисов драпа за пари от Брюксел, а не развива икономиката на България!

„Амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства. Това означава и осигуряване на адекватно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре демонстрират резултатите от европейските инвестиции“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на групата „Приятели на кохезията“, която се провежда в Прага, съобщи Правителствената информационна служба.

В чешката столица се събраха лидерите на 17-те държави членки на ЕС, които формират групата, за да изпратят силно послание за значимостта на Кохезионната политика с оглед на наближаването на последната фаза от преговорите на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Българският премиер Бойко Борисов бе категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

„За Кохезионната политика е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта“, очерта министър-председателят Борисов. По думите му е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони. „Такива региони, с БВП под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени“, изтъкна премиерът Борисов пред останалите лидери в Прага.

Борисов допълни, че правилата както за Кохезионната, така и за Общата селскостопанска политика трябва да не водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за изпълнението на програмите и за инвестициите, особено в по-слабо развитите региони, подчерта министър-председателят Бойко Борисов./Източник epicenter.bg/

Въпросът не е толкова, че искаме пари от Брюксел. Въпросът е, че не развиваме икономиката си. Просто правителството на Борисов е зарязало икономиката, не обръща внимание на селското стопанство. Там 90% от българската обработваема земя е в ръцете на няколко латифундиери, което е пагубно за цялата страна.

Истината е, че ние трябва да възстановим и развием нашата икономика, да се върнем към традиционните си икономически партньори, към сътрудничество с Русия, арабския свят и Азия, а не сляпо да изпълняваме заповедите на Брюксел и после да просим за пари, както прави Борисов в момента. Защото не се ли развие, и то ускорено, българската икономика, ние никога няма да повишим жизнения стандарт, колкото и пари да налива Брюксел. Ако изобщо има средства и желание за това. Без да говорим, че Западът вече няма нито парите, нито желанието да влачи на гърба си такива като Борисов.

istinata.net

Exit mobile version