Борисов драпа за пари от Брюксел, а не развива икономиката на България!

Свят

„Амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства. Това означава и осигуряване на адекватно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре демонстрират резултатите от европейските инвестиции“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на групата „Приятели на кохезията“, която се провежда в Прага, съобщи Правителствената информационна служба.

В чешката столица се събраха лидерите на 17-те държави членки на ЕС, които формират групата, за да изпратят силно послание за значимостта на Кохезионната политика с оглед на наближаването на последната фаза от преговорите на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Българският премиер Бойко Борисов бе категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

„За Кохезионната политика е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта“, очерта министър-председателят Борисов. По думите му е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони. „Такива региони, с БВП под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени“, изтъкна премиерът Борисов пред останалите лидери в Прага.

Борисов допълни, че правилата както за Кохезионната, така и за Общата селскостопанска политика трябва да не водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за изпълнението на програмите и за инвестициите, особено в по-слабо развитите региони, подчерта министър-председателят Бойко Борисов./Източник epicenter.bg/

Въпросът не е толкова, че искаме пари от Брюксел. Въпросът е, че не развиваме икономиката си. Просто правителството на Борисов е зарязало икономиката, не обръща внимание на селското стопанство. Там 90% от българската обработваема земя е в ръцете на няколко латифундиери, което е пагубно за цялата страна.

Истината е, че ние трябва да възстановим и развием нашата икономика, да се върнем към традиционните си икономически партньори, към сътрудничество с Русия, арабския свят и Азия, а не сляпо да изпълняваме заповедите на Брюксел и после да просим за пари, както прави Борисов в момента. Защото не се ли развие, и то ускорено, българската икономика, ние никога няма да повишим жизнения стандарт, колкото и пари да налива Брюксел. Ако изобщо има средства и желание за това. Без да говорим, че Западът вече няма нито парите, нито желанието да влачи на гърба си такива като Борисов.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *