Истината – Новинарският портал

Боян Чуков разобличи нов опит на ПП – ДБ да закрият държавата

Обединяването на военното разузнаване със сегашното външно е поредната крачка към закриването на българската държава. Специалните служби са най-чувствителната част от държавата, от националната сигурност.

Посочването на Германия като пример за една обединена разузнавателна служба е ярък пример за професионална неграмотност в областта на специалните служби. Всяка държава изгражда своите разузнавателни служби за много дълъг период от време. Това са десетилетия, векове.

Всяка страна си има своя национална специфика в изграждането на своите разузнавателни служби. Даването на „подходящи“ примери за нашата вечна конюнктура с чужди държави е политически нечистоплътно.

Припомняме, че това е така, защото военното разузнаване и външното разузнаване имат различни задачи. Военното дава информация на президента и правителството за евентуални военни заплахи за страната. Докато външно разузнаване подготвя информация за политиците, за това какво детайлно се случва в политиката на различните държави.

Това са съвсем различни информации и съвсем различни обекти. Което означава, че сливането на двете служби ще доведе до липса на чувствителна информация, както във военната, така и в политическата сфера.

А това на практика означава закриване на държавата, защото няма да знаем какво става в нито една от тези две най-важни сфери. И съответно няма да можем да реагираме адекватно и да опитваме да защитим, доколкото е възможно, интересите на България и на нейните граждани.

След промените хората, които бяха окупирали ръководството на БКП, целенасочено разбиха българските специални служби. А и в последните 30-на години българското разузнаване се разбива целенасочено от всички управляващи, под формата на реформи, и му се пречи да се развива кадрово.

Естествено, в публичното пространство виреят множество „полезни идиоти“, които оказват неуморно съдействие за разрухата със своите малоумни разсъждения.

Разузнавателните служби в никоя държава не са, и не могат да бъдат поле за вътрешнопартийни боричкания. Професионалистите в България се броят на пръсти и не трябва да се партизират.

Защото това означава, че дори управленци, които искат да помогнат на родината ни, няма да имат точна и обективна информация, за да формират съответни, доста често спасителни за България, решения.

 

Боян Чуков, Фейсбук

Източник Епицентър

Exit mobile version