Боян Чуков разобличи нов опит на ПП – ДБ да закрият държавата

България отблизо

Обединяването на военното разузнаване със сегашното външно е поредната крачка към закриването на българската държава. Специалните служби са най-чувствителната част от държавата, от националната сигурност.

Посочването на Германия като пример за една обединена разузнавателна служба е ярък пример за професионална неграмотност в областта на специалните служби. Всяка държава изгражда своите разузнавателни служби за много дълъг период от време. Това са десетилетия, векове.

Всяка страна си има своя национална специфика в изграждането на своите разузнавателни служби. Даването на „подходящи“ примери за нашата вечна конюнктура с чужди държави е политически нечистоплътно.

Припомняме, че това е така, защото военното разузнаване и външното разузнаване имат различни задачи. Военното дава информация на президента и правителството за евентуални военни заплахи за страната. Докато външно разузнаване подготвя информация за политиците, за това какво детайлно се случва в политиката на различните държави.

Това са съвсем различни информации и съвсем различни обекти. Което означава, че сливането на двете служби ще доведе до липса на чувствителна информация, както във военната, така и в политическата сфера.

А това на практика означава закриване на държавата, защото няма да знаем какво става в нито една от тези две най-важни сфери. И съответно няма да можем да реагираме адекватно и да опитваме да защитим, доколкото е възможно, интересите на България и на нейните граждани.

След промените хората, които бяха окупирали ръководството на БКП, целенасочено разбиха българските специални служби. А и в последните 30-на години българското разузнаване се разбива целенасочено от всички управляващи, под формата на реформи, и му се пречи да се развива кадрово.

Естествено, в публичното пространство виреят множество „полезни идиоти“, които оказват неуморно съдействие за разрухата със своите малоумни разсъждения.

Разузнавателните служби в никоя държава не са, и не могат да бъдат поле за вътрешнопартийни боричкания. Професионалистите в България се броят на пръсти и не трябва да се партизират.

Защото това означава, че дори управленци, които искат да помогнат на родината ни, няма да имат точна и обективна информация, за да формират съответни, доста често спасителни за България, решения.

 

Боян Чуков, Фейсбук

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *