Истината – Новинарският портал

Валентин Вацев попари Запада: Ражда се Новорусия, а Москва става все по-силна!

Шансовете за военен сблъсък на украинска територия за съжаление не намаляват, а напротив – войната придобива все по-сетивно измерение. Това коментира в ефира на Дарик геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

По думите му позицията на България все още не е формирана ясно на високо държавно равнище. „Българският държавно-политически елит не е на равнището на своите геополитически отговорности, а страната ни е геополитическото сърце на Балканите, което е много високо изискване“, заяви още той.

Има поврат в хода на събитията, сблъсък е все по-реален

Днес научихме, че руският външен министър Сергей Лавров е одобрил идеята Русия да признае като независими държави Донецката и Луганската република, което е съвсем нов поврат в хода на събитията. Ражда се Новорусия, а с нея Москва става все по-силна, това стана ясно от думите на доц. Валентин Вацев.

Според него, украинските войски могат да бъдат хвърлени срещу Донецк и Луганск. „Това е смисълът на идеята, която чухме днес от Лавров – че Донецк и Луганск веднъж признати от Русия за независими, много по-лесно ще е възможно технически руските войски, които са сега на границата да присъстват вътре в тези републики и да развиват на юг и на запад своите удари“, обясни анализаторът.

Елитът на България не е адекватен на ситуацията

„За съжаление не забелязвам, че българският държавно-политически и управленски елит е на равнището на геополитическата сериозност на ситуацията. България е геополитическото сърце на Балканите, а за дейността на това сърце отговарят неадекватни държавно-политически управленски елити“, заяви доц. Вацев.

„Водят се някакви спорове на тема 1 000 български или 1 000 американски войници ще защитават България от Русия“, каза той.

 

Друг е въпросът, че не е без значение дали при реален военен конфликт български или американски войски ще отидат да воюват срещу Русия.

Той се надява до седмица „разумът в управленските среди на България да възтържествува“.

Според него руските очаквания за преразпределяне на зоните на влияние няма да бъдат забелязани, докато не изтече някаква поне регионална война. В това няма нищо хубаво, защото тази регионална война всеки момент ще пламне, не много далеч от нас, коментира той.

Exit mobile version