Валентин Вацев попари Запада: Ражда се Новорусия, а Москва става все по-силна!

България отблизо Свят

Шансовете за военен сблъсък на украинска територия за съжаление не намаляват, а напротив – войната придобива все по-сетивно измерение. Това коментира в ефира на Дарик геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

По думите му позицията на България все още не е формирана ясно на високо държавно равнище. „Българският държавно-политически елит не е на равнището на своите геополитически отговорности, а страната ни е геополитическото сърце на Балканите, което е много високо изискване“, заяви още той.

Има поврат в хода на събитията, сблъсък е все по-реален

Днес научихме, че руският външен министър Сергей Лавров е одобрил идеята Русия да признае като независими държави Донецката и Луганската република, което е съвсем нов поврат в хода на събитията. Ражда се Новорусия, а с нея Москва става все по-силна, това стана ясно от думите на доц. Валентин Вацев.

Според него, украинските войски могат да бъдат хвърлени срещу Донецк и Луганск. „Това е смисълът на идеята, която чухме днес от Лавров – че Донецк и Луганск веднъж признати от Русия за независими, много по-лесно ще е възможно технически руските войски, които са сега на границата да присъстват вътре в тези републики и да развиват на юг и на запад своите удари“, обясни анализаторът.

Елитът на България не е адекватен на ситуацията

„За съжаление не забелязвам, че българският държавно-политически и управленски елит е на равнището на геополитическата сериозност на ситуацията. България е геополитическото сърце на Балканите, а за дейността на това сърце отговарят неадекватни държавно-политически управленски елити“, заяви доц. Вацев.

„Водят се някакви спорове на тема 1 000 български или 1 000 американски войници ще защитават България от Русия“, каза той.

 

Друг е въпросът, че не е без значение дали при реален военен конфликт български или американски войски ще отидат да воюват срещу Русия.

Той се надява до седмица „разумът в управленските среди на България да възтържествува“.

Според него руските очаквания за преразпределяне на зоните на влияние няма да бъдат забелязани, докато не изтече някаква поне регионална война. В това няма нищо хубаво, защото тази регионална война всеки момент ще пламне, не много далеч от нас, коментира той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *