Истината – Новинарският портал

ВСУ влизат в котел, ако по чудо отидат до втората руска линия

Украинският Telegram канал „Резидент“ предупреждава, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще попаднат в „котел“ с приближаването си към втората отбранителна линия на руснаците край населеното място Работино в Запорожка област, предава „Фокус“.

„Не е нужно да сте военен експерт, за да видите нивото на първата и втората отбранителна линия на противника, но британците уверяват всички, че украинците не трябва да се страхуват. Отделно ще посочим проблема с придвижването на ВСУ дълбините всу, котел, влизане, втора линия,на отбраната: попадаме в котел, при който нашите флангове са отворени за вражески атаки“, обяснява каналът, като публикува и съответната карта на руските отбранителни линии.

„Анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) отбелязват, че след като настъпиха в района на Работино, ВСУ са се приближили до началото на действията на втората линия на отбраната на противника, която може да бъде по-слаба от първата. Трети месец от контранастъплението и стигнахме само до втората линия на отбраната, докато руските войски изграждат четвърта и пета. ВСУ умишлено са изпратени на приазовско клане в неизгодни позиции, а ги убеждават, че всичко ще се нареди…“, коментира „Резидент“.

Контраофанзивата на военните на Киев в района на Работино в Запорожка област приближава ВСУ до началото на операциите срещу втората отбранителна линия на руснаците, която може да бъде значително по-слаба от първата, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Контраофанзивата на военните на Киев в района на Работино в Запорожка област приближава Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) до началото на операциите срещу втората отбранителна линия на руснаците, която може да бъде значително по-слаба от първата, се казва в последния доклад на базирания във Вашонгтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Експертите не са забелязали пристигането на нови руски формирования или части в Запорожка област, с изключение на страничното прехвърляне на части от 7-ма въздушнодесантна дивизия и от батальона „Ахмат-Юг“ по-рано през август.

Така, според анализаторите на ISW, липсата на наблюдавано движение на руски формирования и части на второстепеннитте отбранителни линии в западната част на Запорожка област може да означава, че тези позиции може да бъдат заети от елементи на части и съединения, които вече са участвали във военните действия.

Руските тактически доклади за контраатаките в района на Работино показват, зад първата и вероятно зад втората отбранителна линия на военните на Москва са разположени 22-ра и 45-та бригада.

Тези части на руснаците, според ISW, са отговорни за контраатаките срещу украинската армия в района и следователно е вероятно да са „деградирали“, се казва в доклада.

„Вероятният недостиг на руски оперативни резерви, както и ограниченото странично разгръщане в западната част на Запорожка област, както и наблюдаваните отделни неизползвани части предполагат, че втората отбранителна линия на руснаците може да бъде значително по-слабо защитена“, твърдят анализаторите.

В същото време руските формирования и части, които в момента заемат второстепенни линии на отбрана, са до голяма степен неизвестни, отбелязва ISW, като добавя, че експертите дават такава оценка „с висока степен на сигурност“.

Exit mobile version