ВСУ влизат в котел, ако по чудо отидат до втората руска линия

Свят

Украинският Telegram канал „Резидент“ предупреждава, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще попаднат в „котел“ с приближаването си към втората отбранителна линия на руснаците край населеното място Работино в Запорожка област, предава „Фокус“.

„Не е нужно да сте военен експерт, за да видите нивото на първата и втората отбранителна линия на противника, но британците уверяват всички, че украинците не трябва да се страхуват. Отделно ще посочим проблема с придвижването на ВСУ дълбините всу, котел, влизане, втора линия,на отбраната: попадаме в котел, при който нашите флангове са отворени за вражески атаки“, обяснява каналът, като публикува и съответната карта на руските отбранителни линии.

„Анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) отбелязват, че след като настъпиха в района на Работино, ВСУ са се приближили до началото на действията на втората линия на отбраната на противника, която може да бъде по-слаба от първата. Трети месец от контранастъплението и стигнахме само до втората линия на отбраната, докато руските войски изграждат четвърта и пета. ВСУ умишлено са изпратени на приазовско клане в неизгодни позиции, а ги убеждават, че всичко ще се нареди…“, коментира „Резидент“.

Контраофанзивата на военните на Киев в района на Работино в Запорожка област приближава ВСУ до началото на операциите срещу втората отбранителна линия на руснаците, която може да бъде значително по-слаба от първата, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Контраофанзивата на военните на Киев в района на Работино в Запорожка област приближава Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) до началото на операциите срещу втората отбранителна линия на руснаците, която може да бъде значително по-слаба от първата, се казва в последния доклад на базирания във Вашонгтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Експертите не са забелязали пристигането на нови руски формирования или части в Запорожка област, с изключение на страничното прехвърляне на части от 7-ма въздушнодесантна дивизия и от батальона „Ахмат-Юг“ по-рано през август.

Така, според анализаторите на ISW, липсата на наблюдавано движение на руски формирования и части на второстепеннитте отбранителни линии в западната част на Запорожка област може да означава, че тези позиции може да бъдат заети от елементи на части и съединения, които вече са участвали във военните действия.

Руските тактически доклади за контраатаките в района на Работино показват, зад първата и вероятно зад втората отбранителна линия на военните на Москва са разположени 22-ра и 45-та бригада.

Тези части на руснаците, според ISW, са отговорни за контраатаките срещу украинската армия в района и следователно е вероятно да са „деградирали“, се казва в доклада.

„Вероятният недостиг на руски оперативни резерви, както и ограниченото странично разгръщане в западната част на Запорожка област, както и наблюдаваните отделни неизползвани части предполагат, че втората отбранителна линия на руснаците може да бъде значително по-слабо защитена“, твърдят анализаторите.

В същото време руските формирования и части, които в момента заемат второстепенни линии на отбрана, са до голяма степен неизвестни, отбелязва ISW, като добавя, че експертите дават такава оценка „с висока степен на сигурност“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *