Истината – Новинарският портал

Екатерина Захариева: Възможно е да си останем вкъщи до края на годината! Но е добре, че ще влезем в чакалнята на Еврозоната!

„Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научните данни, за да не се получи обратния ефект“.

Така в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия външният ни министър Екатерина Захариева коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

 

„Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано. Знаете, че има предложение на Европейската комисия за разхлабване на мерките. Разбира се, държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати“, добави министър Екатерина Захариева.

 

Тя бе категорична, че свободното пътуване едва ли ще се възстанови за лятото. И посъветва хората, които искат да пътуват, да го направят в рамките на своята страна.

 

Външният министър предупреди хората, които искат да пътуват за Турция за предстоящите религиозни празници, че южната ни съседка също прилага карантина, при това не в къщи, а в изолирани помещения.

 

На въпрос могат ли да разчитат държавите членки на подкрепа от ЕС в борбата с коронавируса, министърът на външните работи обясни следното: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата“.

 

Външният ни министър коментира и кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната „Българското правителство работи целенасочено за това. Трябваше ли да дойде такава криза, за да убедим, че е по-добре да сме в еврозоната?“, пита Захариева.

Exit mobile version