Екатерина Захариева: Възможно е да си останем вкъщи до края на годината! Но е добре, че ще влезем в чакалнята на Еврозоната!

България отблизо

„Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научните данни, за да не се получи обратния ефект“.

Така в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия външният ни министър Екатерина Захариева коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

 

„Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано. Знаете, че има предложение на Европейската комисия за разхлабване на мерките. Разбира се, държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати“, добави министър Екатерина Захариева.

 

Тя бе категорична, че свободното пътуване едва ли ще се възстанови за лятото. И посъветва хората, които искат да пътуват, да го направят в рамките на своята страна.

 

Външният министър предупреди хората, които искат да пътуват за Турция за предстоящите религиозни празници, че южната ни съседка също прилага карантина, при това не в къщи, а в изолирани помещения.

 

На въпрос могат ли да разчитат държавите членки на подкрепа от ЕС в борбата с коронавируса, министърът на външните работи обясни следното: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата“.

 

Външният ни министър коментира и кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната „Българското правителство работи целенасочено за това. Трябваше ли да дойде такава криза, за да убедим, че е по-добре да сме в еврозоната?“, пита Захариева.

Tagged

5 thoughts on “Екатерина Захариева: Възможно е да си останем вкъщи до края на годината! Но е добре, че ще влезем в чакалнята на Еврозоната!

  1. Интересно. Аз лично не виждам как ще си останем вкъщи до края на годината. Бюджетът и сега е продънен отвсякъде. Още по принцип приходната част на бюджета е сбъркана. И то от много години. Има си много фирми „свещени крави“, които не внасят нищо в бюджета? , а бюджета по принцип се пълни до около 90 % от населението. Да ама в момента при това падане цената на петрола /намаляло ДДС и акциз/ и това обедняване на населението, трябва да се смени тактиката . А тя вместо да се смени се опростиха едни 20 милиарда несъбрани задължения към бюджета. В резултат бюджетът ще се издъни и няма да има пари за заплати на полиция, жандармерия, лекари, учители, съдии, депутати, няма да има пари за пенсии, за помощи и т.н. И ще видим какво ще стане накрая!

  2. В бюджета е заложено намаление на приходите от 3%, което е смехотворно. Намалението ще е поне 14%, ако не стигне до 30%. От Брюксел ни хванаха, че ги лъжем с показателите. А показателите тепърва ще се сриват. За какво им е на Брюксел и една фалирала България /освен Гърция, Италия, Испания и Естония/?А иначе в еврозоната ще сме прецакани отвсякъде. Разправят ни паешки приказки, за да не разберем какво ни чака.

  3. Интересно ми е Екатерина Захариева откога започна да разбира и от икономика? Ама така е то. Една жена като може да си вземе мерките и да си ушие рокличка, както и мъж като може да си сметне точките на любимия отбор и вече е икономист!

  4. Всичко е ясно! Сьгласна сьм, но имам един вьпрос: Как ще оцеляват финансово хората, които не могат да работят он лайн и/или които нямат нужната езикова и прочие квалификация за такьв вид работа? Сьс заеми ли? И впоследствие с намалени заплати, от които да изплащат тези заеми? Тази ситуация преценена ли е? И какво означава ситуацията за тези бьлгари / а значи за повечето бьлгари/, които нямат дьлбоки джобове!? И какви ще са социалните последици от липсата на преценка в това отношение?! Решенията се вземат от хора, които нямат финансови проблеми! Не е трудно човек да се замисли и да прецени кое е реално и кое не е реално!

  5. Всяка епидемия идва и преминава за месец, два, три, и край. Престанете да заблуждаване, да манипулиране и да ЛЪЖЕТЕ!!! Допуснахме толкова грешки, стресирахте и разделихте обществото, нарушавате му основните права, на какви се правите и за какви се мислите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *