Истината – Новинарският портал

Ето защо президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии Атанасова и Белазелков

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии точно седмица, след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

 

БТА

 

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Председателят на Върховния административен съд, Георги Чолаков коментира решението на Радев. Той подчерта, че това е негова лична преценка.

Той припомни, че преди две години, при друга церемония в Конституционния съд, не е присъстват тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и процедурата се е състояла.

 

БТА

Още малко факти за Десислава Атанасова

Народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова беше избрана за член на Конституционния съд. Тя събра подкрепата на общо 159 депутати.

Десислава Вълчева Атанасова е родена през 1978 година в Дулово. През 2001 година получава магистърска степен по право в Университета за национално и световно стопанство, през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а през средата на 2011 година по европейска интеграция в същия университет. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд – Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение.

Тя е дългогодишен политик на партия ГЕРБ. В в периода от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов.

Припомняме, че на 23 януари държавният глава сезира КС за избора на нови съдии и призова те да не полагат клетва. В мотивите си Румен Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Кой е Борислав Белазелков:

Роден на 16 май 1956 г. в София. Завършва „Право“ през 1981 г. в  СУ “Св. Климент Охридски”. Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си.

От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд.

През май 2021 г. се пенсионира.

Борислав Белазелков има значителен принос за реформите в принудителното изпълнение, в търговската регистрация и други.

Значи какво имаме? Единият от двамата нови членове на Конституционния съд няма нито съдийска, нито адвокатска практика, а другият е бил съдия, но сега вече е пенсионер. Значи сглобката може да назначава в КС пенсионери и хора без никакъв съдийски стаж.

Ето затова президентът Радев отказа да присъства на клетвата. И още защото сглобката иска да овладее последната независима българска институция – Конституционния съд.

На 24 януари депутатите от „Възраждане“, ИТН и БСП внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите. Според вносителите мандатът противоречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Exit mobile version