Ето защо президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии Атанасова и Белазелков

България отблизо

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии точно седмица, след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

 

БТА

 

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Председателят на Върховния административен съд, Георги Чолаков коментира решението на Радев. Той подчерта, че това е негова лична преценка.

Той припомни, че преди две години, при друга церемония в Конституционния съд, не е присъстват тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и процедурата се е състояла.

 

БТА

Още малко факти за Десислава Атанасова

Народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова беше избрана за член на Конституционния съд. Тя събра подкрепата на общо 159 депутати.

Десислава Вълчева Атанасова е родена през 1978 година в Дулово. През 2001 година получава магистърска степен по право в Университета за национално и световно стопанство, през 2009 година по политология и дипломация във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а през средата на 2011 година по европейска интеграция в същия университет. Владее свободно английски и руски език.

От 2002 година е съдебен кандидат в Окръжен съд – Русе. Между 2005 и 2007 година е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за активно лечение.

Тя е дългогодишен политик на партия ГЕРБ. В в периода от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов.

Припомняме, че на 23 януари държавният глава сезира КС за избора на нови съдии и призова те да не полагат клетва. В мотивите си Румен Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Кой е Борислав Белазелков:

Роден на 16 май 1956 г. в София. Завършва „Право“ през 1981 г. в  СУ “Св. Климент Охридски”. Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си.

От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд.

През май 2021 г. се пенсионира.

Борислав Белазелков има значителен принос за реформите в принудителното изпълнение, в търговската регистрация и други.

Значи какво имаме? Единият от двамата нови членове на Конституционния съд няма нито съдийска, нито адвокатска практика, а другият е бил съдия, но сега вече е пенсионер. Значи сглобката може да назначава в КС пенсионери и хора без никакъв съдийски стаж.

Ето затова президентът Радев отказа да присъства на клетвата. И още защото сглобката иска да овладее последната независима българска институция – Конституционния съд.

На 24 януари депутатите от „Възраждане“, ИТН и БСП внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите. Според вносителите мандатът противоречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *