Истината – Новинарският портал

Изненада: Лукойл разкри лъжите на Асен Василев и Николай Денков, и обяви, че…

„Литаско“ (LITASCO SA), която е основен акционер в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията.

Следователно, „Литаско“ в момента не е в преговори по въпроса. Това се посочва в разпространена по електронната поща позиция на базираната в Швейцария компания, чийто контролен пакет акции от своя страна се държат от руският енергиен гигант „Лукойл“.

„Литаско“ не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на „Литаско“.

Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това – с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от „Литаско“ в позицията, изпратена ексклузивно до Блумбърг.

Ден по-рано финансовият министър Асен Василев обяви, пред в. „Файненшъл таймс“, че рафинерията Лукойл е в процес на продажба.

Вчера пък, пред журналисти, министър-председателят Николай Денков заяви, че „интерес по отношение на „Лукойл Нефтохим“ се изразява вече от няколко месеца от различни страни“.

Exit mobile version