Изненада: Лукойл разкри лъжите на Асен Василев и Николай Денков, и обяви, че…

Свят

„Литаско“ (LITASCO SA), която е основен акционер в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията.

Следователно, „Литаско“ в момента не е в преговори по въпроса. Това се посочва в разпространена по електронната поща позиция на базираната в Швейцария компания, чийто контролен пакет акции от своя страна се държат от руският енергиен гигант „Лукойл“.

„Литаско“ не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на „Литаско“.

Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това – с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от „Литаско“ в позицията, изпратена ексклузивно до Блумбърг.

Ден по-рано финансовият министър Асен Василев обяви, пред в. „Файненшъл таймс“, че рафинерията Лукойл е в процес на продажба.

Вчера пък, пред журналисти, министър-председателят Николай Денков заяви, че „интерес по отношение на „Лукойл Нефтохим“ се изразява вече от няколко месеца от различни страни“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *