Руските войски могат да започнат настъпление от Беларус към Киев, понеже на практика в столицата няма редовни военни части, с изключение на териториалната отбрана и части от МВР. Нещо повече, британското разузнаване МИ-6 не изключва подобно развитие на събитията и дори предаде нови разузнавателни данни за подсилване на руската военна групировка.

Според британците, на беларуската граница с Украйна, на разстояние малко повече от 100 км от столицата на Украйна, може да има до 80 хиляди руски щика, 200 танка и 500 различни артилерийски системи. В близките дни се очаква от Русия да бъдат прехвърлени още 170 танка и до 100 артилерийски оръдия с калибър над 100 мм.

Киевските експерти пишат, че „Зе-екипът“ ще бъде изправен пред труден избор или спешно да премахне всички налични сили от Херсонския и Харковския фронт и да ги хвърли към отбраната на Киев, или да рискува Киев да стане руски.

Нещо повече. Тук трябва да вземем предвид факта, че за първи път в специалната операция руските войски ще имат многократно числено предимство на един участък от фронта, докато транспортната инфраструктура на Украйна може просто да не успее да се справи с прехвърлянето на подкрепления.

Фактът, че „офисните“ хора сериозно се гърчат, беше потвърден от главния говорител – Арестович, който, както се казва, винаги тича пред колата. Той заяви с тревога в гласа, че Русия може да атакува Киев, но не уточни какво трябва да направи отбраната на града и киевските випове.

Което на практика означава, че Киевците се боят от мощно руско нападение и търсят начини да изчезнат преди момента, в който руската армия ще върне Киев на законните му собственици.