Истината – Новинарският портал

Изненада: Правната комисия призна, че ветото на президента е в полза на българските граждани!

Правната комисия с пълно единодушие прие да се съобрази с частичното вето на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение.

Ето истината защо президента наложи вето на някои части от Закона за извънредното положение:

В много от проправителствените медии започнаха спекулации, че президентът бил против държавната регулация на цените. Но…в това няма нищо вярно. Точно обратното. Президентът е за държавна регулация на цените и против спекулата, която надува безобразно цените на стоките от първа необходимост. Румен Радев наложи вето само на фиксираните цени, които въвежда извънредния закон.

Защото в Извънредния закон,  чл. 177б, ал. 1 не се въвежда праг, а се предвижда фиксиране на всички цени в икономиката. Това обаче е убийствено за  българските граждани. Невъзможността цените да реагират на промените в международните пазари, разходите за производство и сезонните фактори може да доведат до дефицит на редица стоки. Създава се риск стоки, които са поскъпнали на международните пазари, включително животоспасяващи медикаменти въобще да не се внасят в България, ако фиксираните цени тук са по-ниски от разходите за внос. Това ще ограничи достъпа на домакинствата до редица стоки от първа необходимост, които не се произвеждат в България.

Разбира се, реагирането на цените ще става само с държавна регулация и доказване на необходимостта от промяна на цените.

Въведените с Извънредния закон санкции, ще доведат и до рязко влошаване на икономическата среда, защото производители и търговци ще произвеждат по-малко и по-нискокачествено, за да избегнат въведените от правителството санкции. Така, вместо да се произвежда повече и по-качествено в условията на тежка световна пандемия, в България ще има дефицит на стоки и занижено производство.

Следователно, президентът иска производствата и пазарът в България да работят по-добри и по-ефективно да спират спекулата, а не да се затормози процесът на производство и разпространение, включително и на животоспасяващи стоки и медикаменти.

И точно затова правната комисия в парламента прие ветото на Румен Радев. Защото нямаше как да не признае, че има грешки в извънредния закон, които работят против хората и против държавата.

Президентът се обяви и против ограничаване свободата на словото от Извънредния закон. Той посочи, че въвеждането на наказателна отговорност спрямо медиите е недопустимо, защото те информират обществото за случващото се.

Текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ е общо и неясно формулиран. Липсва конкретен критерий за определяне на една информация като „невярна“. Не се държи сметка, че същността и особеностите на коронавируса и неговото разпространение все още са предмет на научна дискусия. Експертното и обществено разбиране за пандемията с COVID-19 се развива динамично и онова, което довчера се е смятало за вярно, може да бъде отречено от научните изследвания днес или утре. Примери от последните седмици показват промяна в разбирането за пандемията и означава ли това, че е разпространявана „невярна информация“? Не, но от гледище на новата поправка в НК, ако това се случи сега, би било наказуемо, което е недопустимо.

Ето защо президентът Радев е против ограничаване свободата на словото на медиите и гражданите. Понеже хората в България са достатъчно интелигентни, за да отсеят истината от лъжата.

С други думи, чрез ветото си, президентът Радев изпълнява своето конституционно задължение. Да опъва ушите не властта, за да не се самозабрави и да поправя допуснатите грешки. А всичко това работи в полза на българските граждани.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Exit mobile version