Изненада: Правната комисия призна, че ветото на президента е в полза на българските граждани!

България отблизо

Правната комисия с пълно единодушие прие да се съобрази с частичното вето на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение.

Ето истината защо президента наложи вето на някои части от Закона за извънредното положение:

В много от проправителствените медии започнаха спекулации, че президентът бил против държавната регулация на цените. Но…в това няма нищо вярно. Точно обратното. Президентът е за държавна регулация на цените и против спекулата, която надува безобразно цените на стоките от първа необходимост. Румен Радев наложи вето само на фиксираните цени, които въвежда извънредния закон.

Защото в Извънредния закон,  чл. 177б, ал. 1 не се въвежда праг, а се предвижда фиксиране на всички цени в икономиката. Това обаче е убийствено за  българските граждани. Невъзможността цените да реагират на промените в международните пазари, разходите за производство и сезонните фактори може да доведат до дефицит на редица стоки. Създава се риск стоки, които са поскъпнали на международните пазари, включително животоспасяващи медикаменти въобще да не се внасят в България, ако фиксираните цени тук са по-ниски от разходите за внос. Това ще ограничи достъпа на домакинствата до редица стоки от първа необходимост, които не се произвеждат в България.

Разбира се, реагирането на цените ще става само с държавна регулация и доказване на необходимостта от промяна на цените.

Въведените с Извънредния закон санкции, ще доведат и до рязко влошаване на икономическата среда, защото производители и търговци ще произвеждат по-малко и по-нискокачествено, за да избегнат въведените от правителството санкции. Така, вместо да се произвежда повече и по-качествено в условията на тежка световна пандемия, в България ще има дефицит на стоки и занижено производство.

Следователно, президентът иска производствата и пазарът в България да работят по-добри и по-ефективно да спират спекулата, а не да се затормози процесът на производство и разпространение, включително и на животоспасяващи стоки и медикаменти.

И точно затова правната комисия в парламента прие ветото на Румен Радев. Защото нямаше как да не признае, че има грешки в извънредния закон, които работят против хората и против държавата.

Президентът се обяви и против ограничаване свободата на словото от Извънредния закон. Той посочи, че въвеждането на наказателна отговорност спрямо медиите е недопустимо, защото те информират обществото за случващото се.

Текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ е общо и неясно формулиран. Липсва конкретен критерий за определяне на една информация като „невярна“. Не се държи сметка, че същността и особеностите на коронавируса и неговото разпространение все още са предмет на научна дискусия. Експертното и обществено разбиране за пандемията с COVID-19 се развива динамично и онова, което довчера се е смятало за вярно, може да бъде отречено от научните изследвания днес или утре. Примери от последните седмици показват промяна в разбирането за пандемията и означава ли това, че е разпространявана „невярна информация“? Не, но от гледище на новата поправка в НК, ако това се случи сега, би било наказуемо, което е недопустимо.

Ето защо президентът Радев е против ограничаване свободата на словото на медиите и гражданите. Понеже хората в България са достатъчно интелигентни, за да отсеят истината от лъжата.

С други думи, чрез ветото си, президентът Радев изпълнява своето конституционно задължение. Да опъва ушите не властта, за да не се самозабрави и да поправя допуснатите грешки. А всичко това работи в полза на българските граждани.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

6 thoughts on “Изненада: Правната комисия призна, че ветото на президента е в полза на българските граждани!

  1. Господин Македонски, моля постарайте се да пишете по-стегнато, по кратко. Знаете днес времето е ускорено наситено с много събития. Ще е полезно да бъдат четени публикациите Ви във ФБ. Но там дълги текстове не се четат. И вече към тази Ви публикация – от нея не става ясно дали депутатите от Правната комисия са се съгласилли да не ограничават свободата на словото.

    1. Г-жо Кирчева. В статията ясно е написано за ветото върху свободата на словото. Уважавам г-н Македонски, който прави истинска журналистика. Тя не се прави с три изречения, а с анализ. И явно не е за всеки. За бърза информация по проблеми в страната Ви препоръчвам жълтите сайтове. Там е с три изречения и за сметка на това е е вярна!

  2. ИСКАМ ДА РАЗКАЖА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД КАКВО МИ СЕ СЛУЧИ. ИЗВОДИТЕ ОСТАВЯМ НА ВАС. ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ПОЛУЧИХ ИНСУЛТ, БЯХ ОПЕРИРАН ПО СПЕШНОСТ ОТ ЕКИП НАЧЕЛО С ПРОФЕСОР ГЕРГЕЛЧЕВ, АРНАУДОВА, МОСКОВ И ДР. СЛЕД 15 ДНИ ПОЧНАХ ДА КАШЛЯМ ОТ КОЕТО МЕ БОЛЕШЕ СИЛНО ГЛАВАТА. ПОТЪРСИХ ПОМОЩ ОТ МОЙ ПОЗНАТ КОЙТО СЕ ОПИТВАШЕ ДА ОТКРИЕ ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ РАК ДА МИ ПОМОГНЕ. ПОЛУЧИХ, КОЕТО МИ ПОМОГНА ЗА ОЩЕ МНОГО НЕЩА. ОБИКОЛИХ МНОГО ВАЖНИ ИНСТАНЦИИ КАТО МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕ ОПАЗВАНЕТО, ПРЕЗИДЕНСТВОТО -ПРЕЗИДЕНТ БЕШЕ ПЛЕВНАЛИЕВ. НАВСЯКЪДЕ БЯХ ПОСРЕЩНАТ ВРАЖДЕБНО И НИКОЙ НЕ МИ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ. ЦЕЛТА БЕШЕ ДА НИ СЪДЕЙСВАТ ЗА КЛИНИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ. ПРИСТИГНАХА РУСНАЦИТЕ И ГО ПАТЕНТОВАХА. СЕГА ВЕЧЕ Е Е РУСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *