Истината – Новинарският портал

Израелската армия затяга обръча около ивицата Газа, американски войски попаднаха под ракетен обстрел

Израелската армия сега се опитва да обкръжи град Газа, съобщават както палестински, така и израелски източници и издания.

Според германските медии, израелските сили вече са поели контрол над седем квадратни километра в северната част на ивицата Газа. Съдейки по случващото се, израелците започват сухопътна офанзива, въпреки че нейният мащаб все още не е ясен.

Израелската армия изпраща допълнителни части в ивицата Газа. Обхватът на наземната операция в анклава продължава да се разширява, казва официалният представител на ЦАХАЛ Даниел Хагари.

„Израелските сили продължават да разширяват сухопътните си операции в ивицата Газа“, цитират световните издания думите на Хагари.

Той отбелязва, че пехота, бронирани машини и инженерни части навлизат в Газа, за да продължат координираните действия.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху е направил изявление, че военната операция на Израел в ивицата Газа е навлязла в третата си фаза, която включва разширяване на сухопътните операции в палестинския анклав.

Според него в момента Израел е в разгара на война. Израел счита за цел да унищожи военния и административен потенциал на Хамас и прави това систематично.

„Първоначалният етап на блокирането е завършен. Вторият етап е постоянно продължаващите въздушни атаки. Третият етап е разширяването на наземното проникване в ивицата Газа“, цитират световните издания думите на Нетаняху.

Израелската армия съобщи също така, че е нанесла въздушни удари в Ливан, насочени срещу шиитското движение „Хизбула“, съюзник на „Хамас“, съобщава Франс прес.

„Изтребители атакуваха инфраструктурата на терористичната организация „Хизбула“ на територията на Ливан“, заяви армията в „Екс“. При ударите „са унищожени оръжия, позиции и обекти, използвани от организацията“, добавиха израелските въоръжени сили.

Военните бази на САЩ в нефтеното находище Ал-Омар в Сирия са били подложени на ракетен обстрел, съобщават световните издания. Все още не са изяснени подробности за инцидента, включително възможни жертви или щети.

Находището Ал-Омар е едно от най-големите нефтени полета в Сирия и отдавна е обект на спор между различни страни в конфликта. Американските военни бази на територията на находището играят важна роля в контекста на стратегическата геополитическа карта на региона.

Трябва да се отбележи, че обстрелът е извършен около обяд местно време, въпреки че преди това подобни атаки са били извършвани изключително през нощта.

Exit mobile version