Израелската армия затяга обръча около ивицата Газа, американски войски попаднаха под ракетен обстрел

Свят

Израелската армия сега се опитва да обкръжи град Газа, съобщават както палестински, така и израелски източници и издания.

Според германските медии, израелските сили вече са поели контрол над седем квадратни километра в северната част на ивицата Газа. Съдейки по случващото се, израелците започват сухопътна офанзива, въпреки че нейният мащаб все още не е ясен.

Израелската армия изпраща допълнителни части в ивицата Газа. Обхватът на наземната операция в анклава продължава да се разширява, казва официалният представител на ЦАХАЛ Даниел Хагари.

„Израелските сили продължават да разширяват сухопътните си операции в ивицата Газа“, цитират световните издания думите на Хагари.

Той отбелязва, че пехота, бронирани машини и инженерни части навлизат в Газа, за да продължат координираните действия.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху е направил изявление, че военната операция на Израел в ивицата Газа е навлязла в третата си фаза, която включва разширяване на сухопътните операции в палестинския анклав.

Според него в момента Израел е в разгара на война. Израел счита за цел да унищожи военния и административен потенциал на Хамас и прави това систематично.

„Първоначалният етап на блокирането е завършен. Вторият етап е постоянно продължаващите въздушни атаки. Третият етап е разширяването на наземното проникване в ивицата Газа“, цитират световните издания думите на Нетаняху.

Израелската армия съобщи също така, че е нанесла въздушни удари в Ливан, насочени срещу шиитското движение „Хизбула“, съюзник на „Хамас“, съобщава Франс прес.

„Изтребители атакуваха инфраструктурата на терористичната организация „Хизбула“ на територията на Ливан“, заяви армията в „Екс“. При ударите „са унищожени оръжия, позиции и обекти, използвани от организацията“, добавиха израелските въоръжени сили.

Военните бази на САЩ в нефтеното находище Ал-Омар в Сирия са били подложени на ракетен обстрел, съобщават световните издания. Все още не са изяснени подробности за инцидента, включително възможни жертви или щети.

Находището Ал-Омар е едно от най-големите нефтени полета в Сирия и отдавна е обект на спор между различни страни в конфликта. Американските военни бази на територията на находището играят важна роля в контекста на стратегическата геополитическа карта на региона.

Трябва да се отбележи, че обстрелът е извършен около обяд местно време, въпреки че преди това подобни атаки са били извършвани изключително през нощта.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *