Истината – Новинарският портал

Киев клекна: Предлага неутралитет, но Москва отговори твърдо!

Помощникът на руския президент и шеф на преговорния екип от руска страна Владимир Медински каза, че Киев предлага създаването на австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава в Украйна.

„Украйна предлага австрийска или шведска версия на неутрална демилитаризирана държава, но в същото време иска страната да е със собствена армия и флот. Това на демилитаризирана държава ли ви прилича? – стана ясно от контекста в думите на Медински. На нас ни прилича повече на прикачване на нов етикет върху старото държавно управление на Украйна. Киев иска да се прикрие зад думички като „неутралност“ или „шведски вариант“, а в същото време да си запази армията и флота. Това нито е неутралност, нито е демилитаризация.

Точно обратното трябва да стане. Ние  и светът се нуждаем се от демилитаризирана, мирна, свободна, независима Украйна, неутрална, нечленка на НАТО, държава, която е наш приятел и съсед“, каза Медински, цитиран от УНИАН.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков също отказа да говори подробно за шведската версия като възможен компромис с Украйна. „Предпочитам да не навлизам в подробности. Още веднъж искам да подчертая, че в контекста на текущите преговори е невъзможно по-нататъшно уточняване на тази тема“, обясни той, цитиран от Блиц.бг.

„Ситуацията около Украйна може да се подобри с помощта на споразумения в преговорите между Москва и Киев, а не с общи приказки“,  стана ясно от думите на Песков.

Exit mobile version