Истината – Новинарският портал

Марешки пак скочи, иска референдум за еврото! Дано да не е само на думи!

Аз съм убеден, че ще има референдум за еврото. Трябва да има референдум и да се допитваме до хората. Ролята на референдума е да информира.

Това каза Веселин Марешки в студиото на btv.

Припомняме, че на 12 февруари лидерът на партия „Воля“ обяви, че ще инициира референдум, който ще включва 4 въпроса.

Най-важният, по думите на председателя на партията Веселин Марешки, е за еврото и трябва ли то да бъде въведено в България.

Останалите въпроси са да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините.

Той заяви, цитиран от news.bg, че иска да се проведе дебат за и против влизането на еврото в България. Лидерът на „Воля“ поясни, че когато чуе мнението на специалистите по този въпрос, ще може да реши дали е за или против за влизането на България в еврозоната.

Няма нищо лошо в това искане на Марешки. Референдум за еврото трябва да има. И не само, защото това засяга всички в България. А просто защото по важните въпроси трябва да има допитване до народа. Иначе политиците обсебват властта и я използват в свой интерес.

Но въпросът не е в искането на Марешки за референдум, а в това дали неговата партия „Воля“ ще има достатъчно воля да организира инициирането на такъв изключително важен референдум. Като се опре, разбира се, на отдавнашното настояване на българското общество, което е категорично, че не може да се ликвидира нашата национална валута и да се въвежда чужда валута без допитване до народа.

Защото практиката показва, че Марешки скача, иска нещо, което е полезно за обществото, но само толкова. Остава си само с искането, без неговата партия да прояви воля за борба. За да се превърне това искане в нещо реално. Дано в този случай да не е така. Дано партията на Марешки успее да организира инициирането на такъв референдум. И, което е особено важно, да се опре на българското общество. Защото то е най-заинтересовано от провеждането на това допитване. Както и от нова законова регламентация, която да направи референдумите нещо обичайно, а не както е сега, нещо извънредно и едва ли не незаконно.

Въпросът е има ли партия „Воля“ достатъчно воля, за да помогне на гражданите или само говори, без да действа?! Това е!

Exit mobile version