Марешки пак скочи, иска референдум за еврото! Дано да не е само на думи!

България отблизо

Аз съм убеден, че ще има референдум за еврото. Трябва да има референдум и да се допитваме до хората. Ролята на референдума е да информира.

Това каза Веселин Марешки в студиото на btv.

Припомняме, че на 12 февруари лидерът на партия „Воля“ обяви, че ще инициира референдум, който ще включва 4 въпроса.

Най-важният, по думите на председателя на партията Веселин Марешки, е за еврото и трябва ли то да бъде въведено в България.

Останалите въпроси са да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение в края на изборния ден при отварянето на урните и броенето на бюлетините.

Той заяви, цитиран от news.bg, че иска да се проведе дебат за и против влизането на еврото в България. Лидерът на „Воля“ поясни, че когато чуе мнението на специалистите по този въпрос, ще може да реши дали е за или против за влизането на България в еврозоната.

Няма нищо лошо в това искане на Марешки. Референдум за еврото трябва да има. И не само, защото това засяга всички в България. А просто защото по важните въпроси трябва да има допитване до народа. Иначе политиците обсебват властта и я използват в свой интерес.

Но въпросът не е в искането на Марешки за референдум, а в това дали неговата партия „Воля“ ще има достатъчно воля да организира инициирането на такъв изключително важен референдум. Като се опре, разбира се, на отдавнашното настояване на българското общество, което е категорично, че не може да се ликвидира нашата национална валута и да се въвежда чужда валута без допитване до народа.

Защото практиката показва, че Марешки скача, иска нещо, което е полезно за обществото, но само толкова. Остава си само с искането, без неговата партия да прояви воля за борба. За да се превърне това искане в нещо реално. Дано в този случай да не е така. Дано партията на Марешки успее да организира инициирането на такъв референдум. И, което е особено важно, да се опре на българското общество. Защото то е най-заинтересовано от провеждането на това допитване. Както и от нова законова регламентация, която да направи референдумите нещо обичайно, а не както е сега, нещо извънредно и едва ли не незаконно.

Въпросът е има ли партия „Воля“ достатъчно воля, за да помогне на гражданите или само говори, без да действа?! Това е!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *