Истината – Новинарският портал

Надежда Нейнски: България трябва да скъса с Русия и да стане независима

Забравя се, че Божков е включен в списъка “Магнитски”. Доказателствата не са събирани от вестници. Очевидно Вашингтон имат информация.

Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на външните работи Надежда Нейнски по повод завръщането на Васил Божков у нас и последвалият му арест.

Прокуратурата за пръв път съобщи и нещо ново – за евентуалната връзка между Божков и Евгений Пригожин. Обвинението твърди, че двамата са имали обща фирма в Крим. Според Нейнски такава връзка засяга геополитиката на България.

„Лидерът на частната армия „Вагнер” е или убит, или загинал, но онова, което той представлява, продължава да съществува. „Вагнер”  е много голяма икономическа организация, която освен в Украйна, действа и в Африка”, допълни тя.

Според нея Васил Божков отдавна е надскочил националните предели.

„През последните месеци се наблюдава следното: навремето бившите служби за сигурност на Русия превърнаха политическата и идеологическата си власт в икономическа. Сега тече обратният процес. Когато започна войната в Украйна, много държави в Европа успяха да свалят голяма част от зависимостите с Русия. България обаче не успя да вземе бързо и ясно този завой”, смята Нейнски.

По думите й в сферите на енергетиката са най-сериозните корупционни практики, а докато България не скъса с руската зависимост, разследванията за корупция няма да постигат съществени резултати.

Exit mobile version