Истината – Новинарският портал

Началникът на отбраната мънка: Няма да предоставяме на Украйна целия ракетен комплекс С-300, пък и съюзниците ще ни пазят небето

България няма намерение да предостави на Украйна целия си ракетен комплекс С-300, успокоява в ефира на Българската национална телевизия началникът на родната отбрана адв. Емил Ефтимов.

Темата отново предизвика брожения в политическия живот у нас, след като парламентарната комисия по отбрана предложи да се предоставят на Киев ракети с отпаднала необходимост. Вчера отново се стигна до искане на оставката на военния министър Тодор Тагарев, а президентът Румен Радев се изказа остро и призова изпълнителната власт да не ползва родната армия като “донор”. Темата влиза в пленарна зала днес.

 

“Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия”, увери адв. Ефтимов.

 

Той посочи, че състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите.

 

“Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300″, допълни началникът на отбраната.

 

Вчера военният министър Тодор Тагарев посочи, че  страната ни няма капацитет да поправи тези ракети, няма и резервни части, а Украйна може да ги използва.

 

“Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност – след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав – тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро”, обясни адм. Ефтимов пред БНТ.

 

Той обясни, че модернизацията на армията ни е в ход. Одобрен е проект за обновяването на способностите на сухопътните войски.

 

“Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък“, допълни Ефтимов.

 

12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители Ф-16. Старите МиГ-ове ще летят докато пристигнат Ф-16. Ако се случи прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана.

Exit mobile version