Началникът на отбраната мънка: Няма да предоставяме на Украйна целия ракетен комплекс С-300, пък и съюзниците ще ни пазят небето

България отблизо
България няма намерение да предостави на Украйна целия си ракетен комплекс С-300, успокоява в ефира на Българската национална телевизия началникът на родната отбрана адв. Емил Ефтимов.

Темата отново предизвика брожения в политическия живот у нас, след като парламентарната комисия по отбрана предложи да се предоставят на Киев ракети с отпаднала необходимост. Вчера отново се стигна до искане на оставката на военния министър Тодор Тагарев, а президентът Румен Радев се изказа остро и призова изпълнителната власт да не ползва родната армия като “донор”. Темата влиза в пленарна зала днес.

 

“Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия”, увери адв. Ефтимов.

 

Той посочи, че състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите.

 

“Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300″, допълни началникът на отбраната.

 

Вчера военният министър Тодор Тагарев посочи, че  страната ни няма капацитет да поправи тези ракети, няма и резервни части, а Украйна може да ги използва.

 

“Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност – след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав – тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро”, обясни адм. Ефтимов пред БНТ.

 

Той обясни, че модернизацията на армията ни е в ход. Одобрен е проект за обновяването на способностите на сухопътните войски.

 

“Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък“, допълни Ефтимов.

 

12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители Ф-16. Старите МиГ-ове ще летят докато пристигнат Ф-16. Ако се случи прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана.

Tagged

1 thought on “Началникът на отбраната мънка: Няма да предоставяме на Украйна целия ракетен комплекс С-300, пък и съюзниците ще ни пазят небето

  1. По тъп и лъжец началник на армията до сега сме нямали Нали знаете ,че рибата най напред започва да се вмирисва от към главата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *