Истината – Новинарският портал

На 86-годишна възраст почина Силвио Берлускони

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

От четири дни той беше настанен в миланска болница. Берлускони страдаше от форма на хронична левкемия.

 

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

 

Медийният магнат и лидер на партията „Форца Италия” четири пъти оглавяваше кабинети в Рим. Самият той беше скандален и на няколко пъти беше съден.

 

„Берлускони оказа огромно влияние върху италианската култура, върху манталитета на хората. Защото още с появата на комерсиалната му телевизия в началото на 80-те години на миналия век, Италия беше между католическата традиционна култура и лявата комунистическа култура. Той въведе нов тип прогресивна мисъл, което означава социална промяна и по-свободна гражданска ориентация и по-свободни, например, сексуални навици”, заяви професорът по политически науки в университета „Луис” Лоренцо де Сио.

 

„Трудно е да си представим „Форца Италия” без Силвио Берлускони. Въпросът е какво може да се случи с партията след неговата смърт? От друга страна, медийната му група „Медиасет” съществува в сектор, който е силно регулиран от държавата. Така че отношенията, които има с правителството, са много важни. Всички са заинтересовани да държат „Форца Италия” жива, за да запазят тези отношения”, отбеляза де Сио.

Exit mobile version