На 86-годишна възраст почина Силвио Берлускони

България отблизо Свят
Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

От четири дни той беше настанен в миланска болница. Берлускони страдаше от форма на хронична левкемия.

 

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

 

Медийният магнат и лидер на партията „Форца Италия” четири пъти оглавяваше кабинети в Рим. Самият той беше скандален и на няколко пъти беше съден.

 

„Берлускони оказа огромно влияние върху италианската култура, върху манталитета на хората. Защото още с появата на комерсиалната му телевизия в началото на 80-те години на миналия век, Италия беше между католическата традиционна култура и лявата комунистическа култура. Той въведе нов тип прогресивна мисъл, което означава социална промяна и по-свободна гражданска ориентация и по-свободни, например, сексуални навици”, заяви професорът по политически науки в университета „Луис” Лоренцо де Сио.

 

„Трудно е да си представим „Форца Италия” без Силвио Берлускони. Въпросът е какво може да се случи с партията след неговата смърт? От друга страна, медийната му група „Медиасет” съществува в сектор, който е силно регулиран от държавата. Така че отношенията, които има с правителството, са много важни. Всички са заинтересовани да държат „Форца Италия” жива, за да запазят тези отношения”, отбеляза де Сио.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *