Истината – Новинарският портал

Нова жестока подигравка потресе българите! Комат хляб с гъши дроб и сухи корички с калмари фламбе, разплакват старци и бедняци

България гладува. Над 2 милиона са хората, които си лягат, заситили глада с парче хляб, или варен картоф с шарена сол.  Но вперили поглед в телевизора, където се лее поредната кулинарна боза. Гледат и преглъщат…

Кулинарното риалити „Hell’s kitchen” бе направено от Нова тв, за да конкурира „Мастер шеф“ по бТВ. В битката за рейтинг, двете телевизии минаха рамките на приличното и допустимото и успяха да хвърлят народа в пълна депресия, а някои и в справедливо негодувание.

Няма нищо лошо на пръв поглед да се правят такива състезания. Само че да не са „копи пейст“ от оригинала, а да бъдат променени като за българска публика.

Кой българин например готви вкъщи миди „Сен Жак“ от 80 лева килограма и кого го интересува как се приготвят? Кой транжира калмари и октоподи за вечеря, като струват майка си и баща си? Кой слага на трапезата леко препържен гъши дроб или фламбирани кралски скариди? Или телешки стек от най-скъпия? И ги гарнира с аспержи?

Трета седмица гледаме само това. Едни от най-скъпите продукти, които не са по джоба на три четвърти от българите, а половината дори не са ги опитвали, се въртят в ефир и скачат от тиган в тиган, след което отиват в…коша за боклук.

Разяреният шеф Ангелов крещи на готвачите, строява ги, обижда ги, а те се свиват като новобранци и отговарят на всяка обида с „да, шеф“. И нито един не захвърля престилката си, не защитава смачканото си пред цяла България достойнство и не си тръгва. Защото суетата да те дават по телевизията е голяма, а наградата е 100 бона.

Подобни предавания целят да научат зрителя на нещо ново. Но и на нещо постижимо и достъпно за джоба му. В случая обаче се рекламира една верига ресторанти, в която повечето нашенци не посмяват да влязат, а ястията сигурно струват майка си и баща си.

Най-унизителното обаче е не, че шоуто показва как се готвят продукти, които зрителите нямат пари да си купят, а че се хвърля. При най-малката грешка на готвача кошът за боклук започва да прелива от гъши дроб, скариди, калмари, стекове, агнешки котлети и всякакви деликатеси.

На нещастния зрител му текат лигите, а после сърцето му се свива, когато Ангелов изсипе поредната чиния в кошчето. И му иде да протегне ръка през екрана и да грабне апетитните късчета, защото е гладен, а изхвърлянето на храна е грях!

Грях е и да дразниш очите и стомаха на хората фона на немотията, която е смачкала  една трета от  българите, няма как кулинарно шоу да си позволи да хвърля нагло и демонстративно в ефир скъпи продукти пред толкова гладни очи да се показва как се хранят богатите и как чираци леят пот над котлоните и тиганите, за да им каже шефът браво.

Грях е 1,2 милиона пенсионери да тръпнат ще получат ли 40 лева добавки за Великден, а под носа им да се похабяват продукти, за които даже не са чували.

Тази храна не мое ли да се дава на домове, да се раздава на бедни, а не да отива в боклука? Те ще я изядат без да придирят, че магданозът не бил сложен навреме, а една от подправките била забавена и сосът не бил достатъчно гъст. Достатъчно е в Нови хан, където се снима предаването, да се наеме местната кръчма или ученическия стол и там нещастници да бъдат нахранени с негодните за снимки порции.

Но ние живеем в две Българии.

Едната е на телевизионния екран, цъфтяща, преситена, грухтяща от преяждане, увита в тоалетчета за хиляди евро, а другата отвън – бедна, гладна, завита с дрехи втора употреба.

Без да искат подобни предавания излъчват и друго социално послание – за огромната пропаст между така наречения елит, който е ту на Малдивите, ту в Дубай, окичен с перли и диаманти и  обикновения човечец, който чака да поникне копривата, за да сложи нещо различно на масата си.

А ние искаме България да бъде една.

На всички българи!

Без смачкани и унизени и без ровещи в казаните за къшей хляб.

Без гъши дроб на екрана и трохи на масата

Една достойна България.

Ще я доживеем ли?

Станислава Славова , istinata.net

Exit mobile version