Нова жестока подигравка потресе българите! Комат хляб с гъши дроб и сухи корички с калмари фламбе, разплакват старци и бедняци

България отблизо

България гладува. Над 2 милиона са хората, които си лягат, заситили глада с парче хляб, или варен картоф с шарена сол.  Но вперили поглед в телевизора, където се лее поредната кулинарна боза. Гледат и преглъщат…

Кулинарното риалити „Hell’s kitchen” бе направено от Нова тв, за да конкурира „Мастер шеф“ по бТВ. В битката за рейтинг, двете телевизии минаха рамките на приличното и допустимото и успяха да хвърлят народа в пълна депресия, а някои и в справедливо негодувание.

Няма нищо лошо на пръв поглед да се правят такива състезания. Само че да не са „копи пейст“ от оригинала, а да бъдат променени като за българска публика.

Кой българин например готви вкъщи миди „Сен Жак“ от 80 лева килограма и кого го интересува как се приготвят? Кой транжира калмари и октоподи за вечеря, като струват майка си и баща си? Кой слага на трапезата леко препържен гъши дроб или фламбирани кралски скариди? Или телешки стек от най-скъпия? И ги гарнира с аспержи?

Трета седмица гледаме само това. Едни от най-скъпите продукти, които не са по джоба на три четвърти от българите, а половината дори не са ги опитвали, се въртят в ефир и скачат от тиган в тиган, след което отиват в…коша за боклук.

Разяреният шеф Ангелов крещи на готвачите, строява ги, обижда ги, а те се свиват като новобранци и отговарят на всяка обида с „да, шеф“. И нито един не захвърля престилката си, не защитава смачканото си пред цяла България достойнство и не си тръгва. Защото суетата да те дават по телевизията е голяма, а наградата е 100 бона.

Подобни предавания целят да научат зрителя на нещо ново. Но и на нещо постижимо и достъпно за джоба му. В случая обаче се рекламира една верига ресторанти, в която повечето нашенци не посмяват да влязат, а ястията сигурно струват майка си и баща си.

Най-унизителното обаче е не, че шоуто показва как се готвят продукти, които зрителите нямат пари да си купят, а че се хвърля. При най-малката грешка на готвача кошът за боклук започва да прелива от гъши дроб, скариди, калмари, стекове, агнешки котлети и всякакви деликатеси.

На нещастния зрител му текат лигите, а после сърцето му се свива, когато Ангелов изсипе поредната чиния в кошчето. И му иде да протегне ръка през екрана и да грабне апетитните късчета, защото е гладен, а изхвърлянето на храна е грях!

Грях е и да дразниш очите и стомаха на хората фона на немотията, която е смачкала  една трета от  българите, няма как кулинарно шоу да си позволи да хвърля нагло и демонстративно в ефир скъпи продукти пред толкова гладни очи да се показва как се хранят богатите и как чираци леят пот над котлоните и тиганите, за да им каже шефът браво.

Грях е 1,2 милиона пенсионери да тръпнат ще получат ли 40 лева добавки за Великден, а под носа им да се похабяват продукти, за които даже не са чували.

Тази храна не мое ли да се дава на домове, да се раздава на бедни, а не да отива в боклука? Те ще я изядат без да придирят, че магданозът не бил сложен навреме, а една от подправките била забавена и сосът не бил достатъчно гъст. Достатъчно е в Нови хан, където се снима предаването, да се наеме местната кръчма или ученическия стол и там нещастници да бъдат нахранени с негодните за снимки порции.

Но ние живеем в две Българии.

Едната е на телевизионния екран, цъфтяща, преситена, грухтяща от преяждане, увита в тоалетчета за хиляди евро, а другата отвън – бедна, гладна, завита с дрехи втора употреба.

Без да искат подобни предавания излъчват и друго социално послание – за огромната пропаст между така наречения елит, който е ту на Малдивите, ту в Дубай, окичен с перли и диаманти и  обикновения човечец, който чака да поникне копривата, за да сложи нещо различно на масата си.

А ние искаме България да бъде една.

На всички българи!

Без смачкани и унизени и без ровещи в казаните за къшей хляб.

Без гъши дроб на екрана и трохи на масата

Една достойна България.

Ще я доживеем ли?

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

5 thoughts on “Нова жестока подигравка потресе българите! Комат хляб с гъши дроб и сухи корички с калмари фламбе, разплакват старци и бедняци

  1. Напълно съм съгласна със статията. Аз тези предавания не ги гледам, защото пошлотията е толкова голяма, че не си заслужава човек да си губи времето. Този шеф по Нова , още от самото начало и в БТВ показваше абсолютно високомерие е беше неприятен . Другият по БТВ , който е татуиран от главата до петите , не мога изобщо да го гледам. Жалкото е , че за едни пари, във всичките риалита те правят на маймуна и никой няма доблестта да тръшне вратата и да си тръгне. Да не говорим пък за едни други дето ги караха да ядат някакви гадости. Жалкото, е че в България всичко до такава степен е опошляло, че няма работа, където да изкараш достойни пари. Не виждам какво трябват да се конкурират двете телевизии, като хвани едната удари другата. Много са смешни като започнат да дават информация какъв процент била гледаемостта на едната или на другата. Сутрешните блокове се въртят и на четирите телевизии – БНТ, БТВ, НОВА, и ОН ЕР, новините също. Сега с това връщане на предавания, не могат да кажат коя е по-гледана. Обикновено като изгледам новините по четирите добивам някаква представа какво се е случило , а то ако не е убийства ще е катастрофа или нещо от сорта. Обикновено , това което другите не показват ОН ЕР го показва. Това е жалката картина в „демократична“ България.

  2. ИЗОБЩО….не гледам куленарните предавания!!! НА фона на едва оцеляващият НИ НАРОД, ….ТЕЗИ предавания са НЕМОРАЛНИ!!!!! ДА, не са лоши, нооо……ПРИ НОРМАЛНИ доходи на ВСИ4КИ български граждани, които да можеме да си позволиме РАЗНООБРАЗНИ менюта в ДОМАШНИ условия!!!!! ЗАЛИВАТ ТВИ екрана с много НЕСЪЩЕСТВЕНИ, нереални наНАШЕТО ежедневие предавания- много ПОШЛОСТ и пилеене на пари БЕЗ покрития !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. В тази статия почти всичко е объркано. Смисълът на шоуто е не да научи някого какво и как да готви в къщи, а да покаже как човек трябва да се подготвя и какво отношение трябва да има към професията си , задълженията си като работник и т.н. И е валидно не само за готвачи. В случая те са само пример.
    А най-голямата бездна, която се вижда в предаването и в статията, е бездната между необосновано високото самочувствие и действителните възможности.
    Ако тези, които в момента не могат да си позволят Сен Жак, октоподи, гъши дроб и т.н., вместо да „чакат копривата да порасне“, си дадат зор да усвоят умения в каквато и да е професия( не само консултант в магазин и сервитьор), ще успеят да подобрят значително финансовото си състояние, така че ако не успеят да стигнат до Дубай и Малдивите, поне няма да чакат само на копривата. Това е смисълът на подобни предавания. И да- налага се да отговаряш понякога с „да,шеф“ ако искаш наистина да научиш професия. Риторичен въпрос- как са отговаряли някога чираците преди да станат майстори?
    По мое мнение статията целенасочено засяга първични желания на всеки от нас. В случая-желанието за първокласна храна и луксозен живот. В засягането на тези желание няма лошо ако засегнатите се амбицират да направят нещо със себе си, за да удовлетворят тези си желания. За българина обаче в подобни случаи е характерно не събуждане на амбиции, а озлобяване срещу тези, които са по-добре от тях. За съжаление имам чувството, че и авторът на статията е от този тип хора. Иначе- нищо лично.

  4. Изцяло подкрепям написаното в статията и първите два коментара. Не харесвам тези кулинарни предавания . Гледах ги в началото, но не ми харесаха и не искам да ги гледам повече. Подкрепям в третия коментар само това, че тези предавания показват какво трябва да е отношението на всеки към професията, която упражнява. Трябва да обичаш професията си, да си всеотдаен. Освен това тези предавания показват какво значи да работиш в екип.

  5. БРАВО СТАНИСЛАВА ! ОТВРАТИТЕЛНО Е ТОВА , КОЕТО СЕ ПОКАЗВА ПО НОВА ТВ – ТОВА СИ Е Е НАПРАВО КУХНЕНСКА ЧАЛГА, ПРОТИВНО ЗА ГЛЕДАНЕ И СЛУШАНЕ. НО В ДЪРЖАВАТА ЧАЛГАРИЯ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ – ЕДВА ЛИ НЕЩО СМИСЛЕНО И СТОЙНОСТНО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *