Истината – Новинарският портал

Ново двадесет: Азовците започнаха да се пазарят за освобождението си, защото разбраха, че…

Рамзан Кадиров, президентът на руската република Чечня, заяви, че руските сили вече получават пълен контрол над стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

„Преди обед или следобед „Азовстал“ ще бъде напълно под контрола на силите на Руската федерация“, каза той в аудиопослание, публикувано в интернет в ранните часове на днешния ден.

Чеченските сили воюват в Украйна като част от руската военна операция, отбелязва Ройтерс.

В посланието си, което е публикувано в канала му в чат приложението Телеграм, Кадиров добавя, че бойците, заели металургичния комбинат, все още могат да сложат оръжие и да се предадат, за да останат живи.

Националистите от „Азов“, обаче, започнаха да се пазарят с руската армия, след като разбраха, че никой от Запада не може да им помогне. Сега те  твърдят, че било неприемливо предложението на Русия за разоръжаване и капитулация, те били готови да се евакуират със стрелково оръжие под гаранциите на трета страна, като вземат ранените и телата на загиналите.

„Готови сме да се евакуираме с подкрепата на трета страна от град Мариупол – с нашите малки оръжия, за да спасим оцелелия ни състав, да евакуираме нашите ранени, да вземем телата на загиналите и да ги погребем с почести на територия, която не се контролира от Руската федерация“, каза заместник-командирът на полк „Азов“ Пономар.

Той призова целия цивилизован свят да се присъедини към гаранциите за сигурност и подчерта, че условията на Русия за капитулация без оръжие са неприемливи.

Лошото в цялата тази работа е, че Русия никога не е правила пазарлъци с бандеровци. Затова предложението на Кадиров остава – да се предадат без оръжие на руската армия или да загинат. Изборът, според чеченеца, е на бандеровците.

Заместник-командирът на полк „Азов“ каза още, че днес командването на защитниците на града е комуникирало със съветника на началника на ОП Михаил Подоляк и ръководителя на преговорната група Давид Арахамия, които обявиха готовността си да пристигнат в Мариупол за преговори с руските представители Владимир Медински и Леонид Слуцки относно евакуацията на военния гарнизон.

Както съобщи Укринформ, командирът на 36-та бригада на морската пехота майор Сергей Волин, защитаващ Мариупол, се обърна със закъснели  вопли за помощ към Запада да отведе бойците и цивилните на Мариупол на територията на трета държава. Волин каза, че сред бойците има над 500 ранени. Освен това в завод Азовстал има стотици цивилни.

Рамзан Кадиров показа по своя канал как бойците на поделението му в Украйна заловили американски танк „Абрамс“.

Украинските воини са толкова деморализирани, че щом видят чеченец, веднага бягат. Доста често в подобни ситуации оставят ценни подаръци на стойност няколко милиона долара на нашите бойци, пише под видеото на чеченския съюзник на Путин.

Както стана известно, чеченските бойци успяха да заловят танк с пълни боеприпаси. „Нашите бойци бяха много доволни от това придобиване и бързо издигнаха чеченското знаме върху него. Сега ще им бъде много по-лесно да стигнат до следващите ценни трофеи, които украинските националисти любезно ще им предоставят“, казва Кадиров.

Ръководителят на Чеченската република отбеляза, че участниците в спецоперацията са били добре оборудвани, а „редовните доставки на оръжие от САЩ и Европа са много полезни“.

Нашите момчета искат да им дадат още няколко бройки „Абрамс“. Те наистина нямат търпение да гонят бандеровци с вносни коли,“  шегува се чеченецът.

Превод и редакция: БЛИЦ

Exit mobile version