Истината – Новинарският портал

Политически антрополог каза от какво да се ОПАСЯВАМЕ…Ще се СМАЕТЕ!

Метафората „турско робство“ и до днес обслужва интересите на руския империализъм. За много българи този мит е по-важен от историческата истина, казва културният антрополог Харалан Александров в свое интервю за „Дойче Веле“ преди няколко дни.

Този „бисер“ на герберската мисъл периодично се появява, за да ни внуши, че не е имало никакво турско робство и раята си живеела райски под крилото на Султана. Но…всички знаем, че изобщо не е било така. Затова не можем да отминем току така, тази гавра с нашата история. Заради всички, които проляха кръвта си и дадоха живота си за освобождението на България от онова, което го е нямало – от турското робство, което било „метафора“.

Посъветван бях да си „оправя понятията“ и да „преспя“, преди да коментирам. Препращаха ме многократно към статията: „Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си.

Българските поданици на Османската, според герберите, не попадали в тази категория. …Високата Порта гарантирала икономическата, културната и верската свобода на християните…“.

Сега внимание, идва кулминацията: „Що се отнасяло до същинското робство, тоест продаването и купуването на хора като стока, то не съществувало нито в Руската, нито в Османската империя, но според твърденията на западните апологети, българите били по-скоро от страната на купувачите. Тоест, ако е имало робство, то ние българите, сме купували роби, а не сме били роби“. 

Виждате ли колко изкривена е мисълта на русофобите и до какви дълбини на човешкото падение стига? 

Но аз на професионалните „опиниънмейкъри“, които с толкова ментални усилия изкарват насъщния, не им се дразня особено.

Съвсем не е лесно да завъртиш така нещата, че от „Под игото“ да стигнеш до: „Разпространено е мнението, че привържениците на метафората за „турското робство“ често пъти са представители на онези „патриотични“ среди в България, които са не само проруски настроени, но и подкрепят сегашната власт в Москва“.

Глашатаите на ГЕРБ няма да погледнат списъка, който публикувам по-долу, и който е дълъг е, но съвсем не е изчерпателен. Дано скришом го прегледат преди лягане под завивката онези другите – поспаланковците. Там ще намерят и отвеждане в робство, и отвличания, и изнасилвания, и потурчвания, и кланета, и много други прояви на „уважение“ към правата и свободите на раята.

А пък ако „робство“ им се стори научно неиздържано, им предлагам думата „ГЕНОЦИД“. В интернет могат да намерят съответната конвенция на ООН и да се запознаят с понятието.

 

Exit mobile version