Истината – Новинарският портал

Политолог изненадващо обясни: Втечнен газ от САЩ няма да има!

„Никой не сключва договор за втечнен газ след една среща, нито след един месец. И това не се случва от вицепрезидента на САЩ. Няма бързи решения в тези неща“.

Това коментира в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР Станислав Бачев, доктор по политически науки и специалист по международни отношения.

Той добави, че срещата на Кирил Петков с Камала Харис, а не с президента на САЩ Джо Байдън, е била „новата оценка спрямо управлението на държавата“.

„Инвеститорите в подобни договори си търсят възвръщаемостта. Никой няма да си развали техния дългосрочен договор със запазени количества втечнен газ заради нас. Вторият въпрос е как ще бъде доставен този втечнен газ и през какви посредници, които притежават танкери. Както и откъде ще бъде доставен. Всеки говори за терминала на Ревитуса в Гърция, но той има потенциал от някъде 5,5 млрд. куб/м газ. Планирано е да го разширят, но в бъдеще време, това не става за едно лято. Няма други терминали за регазификация на втечнен газ около България,“ обясни експертът.

По думите му важните въпроси са къде и на каква цена.

Според Бачев протестите в страната са логични и основателни, защото изразяват по същество народното недоволство.

„Народът вижда по същество неподготвеността на цялата политическа класа,“ коментира Станислав Бачев.

Exit mobile version