Политолог изненадващо обясни: Втечнен газ от САЩ няма да има!

България отблизо

„Никой не сключва договор за втечнен газ след една среща, нито след един месец. И това не се случва от вицепрезидента на САЩ. Няма бързи решения в тези неща“.

Това коментира в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР Станислав Бачев, доктор по политически науки и специалист по международни отношения.

Той добави, че срещата на Кирил Петков с Камала Харис, а не с президента на САЩ Джо Байдън, е била „новата оценка спрямо управлението на държавата“.

„Инвеститорите в подобни договори си търсят възвръщаемостта. Никой няма да си развали техния дългосрочен договор със запазени количества втечнен газ заради нас. Вторият въпрос е как ще бъде доставен този втечнен газ и през какви посредници, които притежават танкери. Както и откъде ще бъде доставен. Всеки говори за терминала на Ревитуса в Гърция, но той има потенциал от някъде 5,5 млрд. куб/м газ. Планирано е да го разширят, но в бъдеще време, това не става за едно лято. Няма други терминали за регазификация на втечнен газ около България,“ обясни експертът.

По думите му важните въпроси са къде и на каква цена.

Според Бачев протестите в страната са логични и основателни, защото изразяват по същество народното недоволство.

„Народът вижда по същество неподготвеността на цялата политическа класа,“ коментира Станислав Бачев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *