Истината – Новинарският портал

Пореден удар! Вдигат цената на тока от 1 юли, вижте с колко

Поскъпване на тока за бита от 1 юли поискаха ЕРП-тата от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). ЕВН, която обслужва източната част на страната, иска увеличение на цената на електроенергията средно с 1,6% за новия ценови период.

„Електрохолд Продажби“ АД, която обслужва и София, запазва цената на дневната тарифа, но иска двойно увеличение на нощната. „Енерго-Про Продажби“ не предвижда промяна в цената.

АЕЦ „Козлодуй“ предлага повишение на цената на произведената енергия за регулирания пазар с близо 15 на сто – от 60,96 лв. за мегаватчаст без ДДС на 69,77 лв. Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) предвижда ръст в цената за пренос с близо 14% до 22,64 лв. за мегаватчас.

 

Исканията пък на повечето топлофикации в страната са за драстично поскъпване на парното през следващия отоплителен сезон. Топлофикацията във Велико Търново е поискала увеличение от 178% от 1 юли, се посочва в справка на КЕВР.

Топлофикациите във Враца и Плевен предлагат поскъпване съответно със 128 и 122 процента. Дружеството в Бургас иска цената на топлоенергията да се повиши със 110%.

„ЕВН България Топлофикация”в Пловдив предлага повишение на цената на парното и топлата вода с 23% от 1 юли, а „Топлофикация – Перник” с 54 на сто. От „Топлофикация София” са поискали минимално поевтиняване за новия регулаторен период с 0,2% – от сегашните 137,86 лв., на 137,55 лв. за мегаватчас.

Exit mobile version