Пореден удар! Вдигат цената на тока от 1 юли, вижте с колко

България отблизо

Поскъпване на тока за бита от 1 юли поискаха ЕРП-тата от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). ЕВН, която обслужва източната част на страната, иска увеличение на цената на електроенергията средно с 1,6% за новия ценови период.

„Електрохолд Продажби“ АД, която обслужва и София, запазва цената на дневната тарифа, но иска двойно увеличение на нощната. „Енерго-Про Продажби“ не предвижда промяна в цената.

АЕЦ „Козлодуй“ предлага повишение на цената на произведената енергия за регулирания пазар с близо 15 на сто – от 60,96 лв. за мегаватчаст без ДДС на 69,77 лв. Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) предвижда ръст в цената за пренос с близо 14% до 22,64 лв. за мегаватчас.

 

Исканията пък на повечето топлофикации в страната са за драстично поскъпване на парното през следващия отоплителен сезон. Топлофикацията във Велико Търново е поискала увеличение от 178% от 1 юли, се посочва в справка на КЕВР.

Топлофикациите във Враца и Плевен предлагат поскъпване съответно със 128 и 122 процента. Дружеството в Бургас иска цената на топлоенергията да се повиши със 110%.

„ЕВН България Топлофикация”в Пловдив предлага повишение на цената на парното и топлата вода с 23% от 1 юли, а „Топлофикация – Перник” с 54 на сто. От „Топлофикация София” са поискали минимално поевтиняване за новия регулаторен период с 0,2% – от сегашните 137,86 лв., на 137,55 лв. за мегаватчас.

Tagged

1 thought on “Пореден удар! Вдигат цената на тока от 1 юли, вижте с колко

  1. Не ви искам тец трябва да бъде закрит .докога ще ни правите на маймуни изроди долни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *