Истината – Новинарският портал

Правителството на Борисов ПРИЗНА: Не можем без Русия!

АЕЦ „Белене“ не може да бъде реализиран без участието на Росатом, които са конструктори на оборудването. Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпроси от посланиците на ЕС у нас по темата „Белене“.

Заявката за задължително участие на Росатом в проекта АЕЦ „Белене“, който правителстото Борисов – 3 размрази миналата година става ясна от отговорите, които news.bg изрично поиска и получи от Министерство на енергетиката, след като в прессъобщението на ведомството не се предоставяха подробности.

Припомняме, по-рано днес, Петкова проведе среща с посланиците от ЕС. В хода на срещата Петкова е запознала посланиците с приоритетите пред родната енергетика. Посланиците са отправили към министъра повече от 15 въпроса, като основният им интерес е бил свързан с проекта за АЕЦ „Белене“ и цените на електроенергията на борсата.

На въпрос на какъв етап е процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата Петкова е посочила, че намерението на българското правителство е процедурата да стартира до края на месец февруари.

По думите на Петкова процедурата ще бъде проведена съгласно всички условия, поставени от Народното събрание – проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без държавни или корпоративни гаранции, както и без договори за преференциално изкупуване на произведената електроенергия.

На въпрос кои компании са заявили интерес към проекта до момента Петкова е обяснила, че засега има интерес от страна на китайската CNNC, Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация KHNP, френската „Фраматом“, американската „Дженерал електрик.
Разговори са водени и с посланика на Черна гора у нас Снежана Радович, допълнила тя.

Реалният интерес обаче ще бъде ясен след старта на процедурата.

Въпроси от посланици на ЕС имало и по отношение цените на електроенергията на борсата.

На въпрос как Петкова обяснява поскъпването на тока от последните седмици и какви мерки взима правителството, за да ограничи негативите от този факт, министърът разясни, че покачване на цените се наблюдава в цяла Европа и то е свързано главно с повишените цени на въглеродните емисии – от 8 евро/тон в началото на 2018 г. до 25 евро/тон в края на годината.

По думите на Петкова битовите потребители и малкият бизнес все още купуват електроенергията си от регулирания пазар, където цените се определят от КЕВР.

За да се ограничи поскъпването, след множество дискусии по темата с всички заинтересовани страни, правителството реши държавните енергийни компании АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ“Марица-изток 2″ ЕАД и „Национална електрическа компания“ ЕАД да предлагат допълнителни количества електроенергия на борсата.

Този ангажимент понастоящем се изпълнява и през последните дни ценовите равнища на търгуваната на борсата електроенергия са стабилизирани, обясни Петкова.

И накрая става ясно, че не можем без Русия да имаме евтин ток, евтин природен газ и евтин бензин. Тогава каква икономика ще развиваме без тези основни енергийни източници.

На всички отгоре, правителството на Борисов най-после узря, че държавата трябва да регулира, така наречения „свободен пазар“, защото именно „свободния пазар“ увеличава до безбожност цената на енергоносителите.

Exit mobile version