Правителството на Борисов ПРИЗНА: Не можем без Русия!

България отблизо

АЕЦ „Белене“ не може да бъде реализиран без участието на Росатом, които са конструктори на оборудването. Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпроси от посланиците на ЕС у нас по темата „Белене“.

Заявката за задължително участие на Росатом в проекта АЕЦ „Белене“, който правителстото Борисов – 3 размрази миналата година става ясна от отговорите, които news.bg изрично поиска и получи от Министерство на енергетиката, след като в прессъобщението на ведомството не се предоставяха подробности.

Припомняме, по-рано днес, Петкова проведе среща с посланиците от ЕС. В хода на срещата Петкова е запознала посланиците с приоритетите пред родната енергетика. Посланиците са отправили към министъра повече от 15 въпроса, като основният им интерес е бил свързан с проекта за АЕЦ „Белене“ и цените на електроенергията на борсата.

На въпрос на какъв етап е процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата Петкова е посочила, че намерението на българското правителство е процедурата да стартира до края на месец февруари.

По думите на Петкова процедурата ще бъде проведена съгласно всички условия, поставени от Народното събрание – проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без държавни или корпоративни гаранции, както и без договори за преференциално изкупуване на произведената електроенергия.

На въпрос кои компании са заявили интерес към проекта до момента Петкова е обяснила, че засега има интерес от страна на китайската CNNC, Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация KHNP, френската „Фраматом“, американската „Дженерал електрик.
Разговори са водени и с посланика на Черна гора у нас Снежана Радович, допълнила тя.

Реалният интерес обаче ще бъде ясен след старта на процедурата.

Въпроси от посланици на ЕС имало и по отношение цените на електроенергията на борсата.

На въпрос как Петкова обяснява поскъпването на тока от последните седмици и какви мерки взима правителството, за да ограничи негативите от този факт, министърът разясни, че покачване на цените се наблюдава в цяла Европа и то е свързано главно с повишените цени на въглеродните емисии – от 8 евро/тон в началото на 2018 г. до 25 евро/тон в края на годината.

По думите на Петкова битовите потребители и малкият бизнес все още купуват електроенергията си от регулирания пазар, където цените се определят от КЕВР.

За да се ограничи поскъпването, след множество дискусии по темата с всички заинтересовани страни, правителството реши държавните енергийни компании АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ“Марица-изток 2″ ЕАД и „Национална електрическа компания“ ЕАД да предлагат допълнителни количества електроенергия на борсата.

Този ангажимент понастоящем се изпълнява и през последните дни ценовите равнища на търгуваната на борсата електроенергия са стабилизирани, обясни Петкова.

И накрая става ясно, че не можем без Русия да имаме евтин ток, евтин природен газ и евтин бензин. Тогава каква икономика ще развиваме без тези основни енергийни източници.

На всички отгоре, правителството на Борисов най-после узря, че държавата трябва да регулира, така наречения „свободен пазар“, защото именно „свободния пазар“ увеличава до безбожност цената на енергоносителите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *