Истината – Новинарският портал

Проф. Близнашки взривяващо: България не може без партии и политици! Който призовава за това, е демократично неграмотен, или цели нещо опасно!

Възможна е фина настройка на действащата Конституция рано или късно с оглед на политическата динамика, но принципни промени в организацията на обществено-политическия живот не могат да се очакват.

 

Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и професор по конституционно право.

 

Според него Велико народно събрание се свиква само за промени във формата на държавно управление, а такава необходимост у нас няма – съществуващите идеи за президентска република нямат реално основание. Проф. Близнашки обърна внимание, че дори и в наши дни „глава надигат“ сили, които си представят политическия живот у нас без политически партии.

 

„Но трябва да сме наясно: една държава без партии е фашистка държава и всички тези призиви за връщане към режим на безпартийност, характерен за 30-те години у нас, забравят, че всичко това става тогава в условията на един авторитарен режим, в навечерието на Втората световна война. Безпартийност означава и лишаване на народа от избор.

Трябва да се придържаме към онова наследство, завещано ни от бащите учредители преди 140 години, когато се създава либералната и демократичната Търновска конституция. Трябва да се придържаме към заветите на нашите бащи учредители, а не да тръгваме по пътя на авторитарните експерименти, които ще доведат до много тежки последици. Единственият шанс да вървим напред е като се придържаме към ценности и принципи, споделени от всички граждани в нашето общество. И каквито и авторитарни изблици да има периодично в нашия политически живот, трябва да си даваме сметка, че времето на военните паради, на военната музика отдавна са отминали.

По-добре да живеем в условията на демокрация, колкото и да е несъвършена тя според някои, отколкото да се изкушаваме от различните разновидности на авторитарните режими. Защото те много бързо ще доведат до много тежки кризи и разочарования. По-добре да останем в условията на демокрация и да се опитваме да я усъвършенстваме“, коментира той.

 

Постиженията на демокрацията са несъмнен факт – ако искаме да запазим уважението на останалия свят, трябва да се придържаме към демократичните ценности и принципи, възприети с конституцията през 1991 г., призова проф. Георги Близнашки.

 

Според него тя даде възможност на българския народ периодично да избира своите управници, но заедно с това се проявиха и редица негативни тенденции, срещу които трябва да са полагат усилия, за да се ограничат, ако не успеем напълно да ги изключим от нашия живот.

Exit mobile version