Проф. Близнашки взривяващо: България не може без партии и политици! Който призовава за това, е демократично неграмотен, или цели нещо опасно!

България отблизо

Възможна е фина настройка на действащата Конституция рано или късно с оглед на политическата динамика, но принципни промени в организацията на обществено-политическия живот не могат да се очакват.

 

Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и професор по конституционно право.

 

Според него Велико народно събрание се свиква само за промени във формата на държавно управление, а такава необходимост у нас няма – съществуващите идеи за президентска република нямат реално основание. Проф. Близнашки обърна внимание, че дори и в наши дни „глава надигат“ сили, които си представят политическия живот у нас без политически партии.

 

„Но трябва да сме наясно: една държава без партии е фашистка държава и всички тези призиви за връщане към режим на безпартийност, характерен за 30-те години у нас, забравят, че всичко това става тогава в условията на един авторитарен режим, в навечерието на Втората световна война. Безпартийност означава и лишаване на народа от избор.

Трябва да се придържаме към онова наследство, завещано ни от бащите учредители преди 140 години, когато се създава либералната и демократичната Търновска конституция. Трябва да се придържаме към заветите на нашите бащи учредители, а не да тръгваме по пътя на авторитарните експерименти, които ще доведат до много тежки последици. Единственият шанс да вървим напред е като се придържаме към ценности и принципи, споделени от всички граждани в нашето общество. И каквито и авторитарни изблици да има периодично в нашия политически живот, трябва да си даваме сметка, че времето на военните паради, на военната музика отдавна са отминали.

По-добре да живеем в условията на демокрация, колкото и да е несъвършена тя според някои, отколкото да се изкушаваме от различните разновидности на авторитарните режими. Защото те много бързо ще доведат до много тежки кризи и разочарования. По-добре да останем в условията на демокрация и да се опитваме да я усъвършенстваме“, коментира той.

 

Постиженията на демокрацията са несъмнен факт – ако искаме да запазим уважението на останалия свят, трябва да се придържаме към демократичните ценности и принципи, възприети с конституцията през 1991 г., призова проф. Георги Близнашки.

 

Според него тя даде възможност на българския народ периодично да избира своите управници, но заедно с това се проявиха и редица негативни тенденции, срещу които трябва да са полагат усилия, за да се ограничат, ако не успеем напълно да ги изключим от нашия живот.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *