Истината – Новинарският портал

Проф. Румен Гечев: Борисов танцува по команда на ДПС, а един човек е превзел цялата икономика!

Проф. Румен Гечев, член на Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Парламентът одобри създаването на временна комисия, която ще контролира как се изразходват средствата за преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Какви са очакванията за работата й? Наш гост е проф. Румен Гечев – член на комисията от квотата на „БСП за България“.

Проф. Гечев, Комисията бе създадена по идея и предложение на БСП, но не вашата кандидатура бе приета за председател – защо?

Румен Гечев: В четвъртък бяхме свидетели на нещо, което протича от доста години. И изборът на председател на комисията от ДПС е поредното доказателство, че фактически България е уникална страна в Европейския съюз, в която една партия, като колегите от ДПС, всъщност е управляващата партия от много години, а пък тези, които се водят управляващи, изпълняват заповедите на тези, които ги управляват.

И наистина тук възникват поредица от въпроси. В крайна сметка БСП в продължение на много парламентарни дебати изваждаше факти и аргументи в потвърждение на това, че управляващите отклоняват ресурси от обществени поръчки, от обществени поръчки, свързани със средства от европейския съюз и други на близко обкръжение, на бизнес фигури, свързани с управляващите и фактически и реално управляващи.

Така че беше много логично нашето предложение да има парламентарна комисия, която при тези комплицирани условия, при това изпитание за българската икономика и за българските граждани да се осигури някакъв контрол на средствата, които ще бъдат изразходвани. И сега се получава така, че тези, които ще вземат решения за изразходването на средствата, сами ще се контролират.

Водещ: Проф. Гечев, вие ориентирате ли се в мерките, които се лансират твърде често, но някак не можем да стигнем до смисъла на тяхната ефективност и до това какъв процент от хората ги ползват?

Румен Гечев: Въпросът ви е резонен и няма как да се ориентирате, тъй като лек дъждец от роса на отделни места е почувстван в някои отделни сектори на българската икономика. Ние многократно предупреждавахме, че така заложени тези инструменти са заложени, за да не се ползват. Например, над 1 млрд. лева са отделени по прословутата схема 60:40, ами от тях са разпределени само 6-7 млн. лева. Те кога ще разпределят този 1 млрд. лева, през 3056 година ли на коронавируса? Това е най-невероятната „помощ“ в Европейския съюз.

Като отворим интернет и видим програмите на другите страни от Европейския съюз, а те по много инструменти си приличат с тези, които прилага българското правителство, само че българското правителство не ги прилага – то ги афишира, но не ги прилага. И тези 1 млрд. лева фактически те са заложили инструментариумът така, че той да не стигне до българските фирми или най-малкото до достатъчно фирми. Но сега след като си оформиха по един изключително безпардонен начин тази комисия и си подбраха хората за нея, които ще контролират как се разпределят парите, те вече могат да бъдат спокойни.

Водещ: Каква е ситуацията в икономиката и държавата сега?

Многократно съм казвал аз и моите колеги, че октоподът е оплел цялата икономика, държавата и всички ключови отрасли. Задкулисно се управляват всички български правителствени агенции и министерства, които са свързани с финансови потоци – там са абсолютно безкомпромисни. Финансовите потоци на България, както виждате, се регулират от втора линия, като отпред се мъдрят ГЕРБ, но тези, които наистина управляват са отзад. А там е ДПС. Между впрочем гласуването в четвъртък показва едно много интересно политическо развитие.

Водещ: Например?

Румен Гечев: Например, че това, което ние наблюдаваме зад кулисите, този опит на г-н Борисов да се откачи от хватката на г-н Пеевски, не е особено успешен. Тъй като гласуването тази сутрин показа, а и помръкналите лица на колегите от ГЕРБ показаха, че всъщност те изпълняват чужда воля. И очевидно е, че г-н Борисов не може да се откъсне от тази прегръдка и той ще продължава да танцува под звуците на чужда музика.

Автор Цоня Събчева

Интервюто предаваме със съкращения от информационния портал epicenter.bg.

Exit mobile version