Проф. Румен Гечев: Борисов танцува по команда на ДПС, а един човек е превзел цялата икономика!

България отблизо

Проф. Румен Гечев, член на Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Парламентът одобри създаването на временна комисия, която ще контролира как се изразходват средствата за преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Какви са очакванията за работата й? Наш гост е проф. Румен Гечев – член на комисията от квотата на „БСП за България“.

Проф. Гечев, Комисията бе създадена по идея и предложение на БСП, но не вашата кандидатура бе приета за председател – защо?

Румен Гечев: В четвъртък бяхме свидетели на нещо, което протича от доста години. И изборът на председател на комисията от ДПС е поредното доказателство, че фактически България е уникална страна в Европейския съюз, в която една партия, като колегите от ДПС, всъщност е управляващата партия от много години, а пък тези, които се водят управляващи, изпълняват заповедите на тези, които ги управляват.

И наистина тук възникват поредица от въпроси. В крайна сметка БСП в продължение на много парламентарни дебати изваждаше факти и аргументи в потвърждение на това, че управляващите отклоняват ресурси от обществени поръчки, от обществени поръчки, свързани със средства от европейския съюз и други на близко обкръжение, на бизнес фигури, свързани с управляващите и фактически и реално управляващи.

Така че беше много логично нашето предложение да има парламентарна комисия, която при тези комплицирани условия, при това изпитание за българската икономика и за българските граждани да се осигури някакъв контрол на средствата, които ще бъдат изразходвани. И сега се получава така, че тези, които ще вземат решения за изразходването на средствата, сами ще се контролират.

Водещ: Проф. Гечев, вие ориентирате ли се в мерките, които се лансират твърде често, но някак не можем да стигнем до смисъла на тяхната ефективност и до това какъв процент от хората ги ползват?

Румен Гечев: Въпросът ви е резонен и няма как да се ориентирате, тъй като лек дъждец от роса на отделни места е почувстван в някои отделни сектори на българската икономика. Ние многократно предупреждавахме, че така заложени тези инструменти са заложени, за да не се ползват. Например, над 1 млрд. лева са отделени по прословутата схема 60:40, ами от тях са разпределени само 6-7 млн. лева. Те кога ще разпределят този 1 млрд. лева, през 3056 година ли на коронавируса? Това е най-невероятната „помощ“ в Европейския съюз.

Като отворим интернет и видим програмите на другите страни от Европейския съюз, а те по много инструменти си приличат с тези, които прилага българското правителство, само че българското правителство не ги прилага – то ги афишира, но не ги прилага. И тези 1 млрд. лева фактически те са заложили инструментариумът така, че той да не стигне до българските фирми или най-малкото до достатъчно фирми. Но сега след като си оформиха по един изключително безпардонен начин тази комисия и си подбраха хората за нея, които ще контролират как се разпределят парите, те вече могат да бъдат спокойни.

Водещ: Каква е ситуацията в икономиката и държавата сега?

Многократно съм казвал аз и моите колеги, че октоподът е оплел цялата икономика, държавата и всички ключови отрасли. Задкулисно се управляват всички български правителствени агенции и министерства, които са свързани с финансови потоци – там са абсолютно безкомпромисни. Финансовите потоци на България, както виждате, се регулират от втора линия, като отпред се мъдрят ГЕРБ, но тези, които наистина управляват са отзад. А там е ДПС. Между впрочем гласуването в четвъртък показва едно много интересно политическо развитие.

Водещ: Например?

Румен Гечев: Например, че това, което ние наблюдаваме зад кулисите, този опит на г-н Борисов да се откачи от хватката на г-н Пеевски, не е особено успешен. Тъй като гласуването тази сутрин показа, а и помръкналите лица на колегите от ГЕРБ показаха, че всъщност те изпълняват чужда воля. И очевидно е, че г-н Борисов не може да се откъсне от тази прегръдка и той ще продължава да танцува под звуците на чужда музика.

Автор Цоня Събчева

Интервюто предаваме със съкращения от информационния портал epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *