Истината – Новинарският портал

Румен Радев: ГЕРБ да внимават, президентът може да инициира промяна на Конституцията!

Може би господин Борисов не е стигнал до чл. 154 от Конституцията, където пише, че президентът има правото да внася промени само на един закон и това е Конституцията.

„Начинът на реализация на много идеи, лансирани от мнозинството, не се припокрива с моите представи за демократичност на законодателния процес. Понеже още в началото на предложението, то тръгва с нарушение на закона за нормативните актове“.

Така президентът Румен Радев коментира в предаването „Лице в лице“ предложението за независим прокурор, който да наблюдава и разследва главния прокурор.

Искам да кажа още, че мотивацията ми не е функция от намеренията на партия ГЕРБ.  И каквото и да се получи като продукт за инициатива за конституционна промяна, ще го внеса в парламента.

„Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от десет години и чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение. Но не искам да го коментирам, защото знаете, че президентът е в края на законотворческия процес.

Но ще следя с интерес дебатите в народното събрание и за мен е интересно какво мислят депутатите по законопроекта, който създава нова фигура на втори главен прокурор. Дали е достатъчен да реши този проблем“, заяви още Румен Радев и изреди няколко въпроса, които този законопроект поражда:

Дали не влиза в противоречие с конституцията, защото с един закон вменяваме независимост на новия прокурор.

Какво е мнението на народните представители, че се въвежда нова, мощна фигура, която не е регламентирана в конституцията.

Намират ли за нормално в прокурорската колегия нещо такова.

И още един въпрос – ако този нов, независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва – може би пак главният прокурор.

„Така че проблемът е много по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Неслучайно венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура“, каза Румен Радев.

Време е да обмислим ролята на институциите за неутрализирането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите, завърши президентът Радев, цитиран от Блиц.бг.

Exit mobile version