Румен Радев: ГЕРБ да внимават, президентът може да инициира промяна на Конституцията!

България отблизо

Може би господин Борисов не е стигнал до чл. 154 от Конституцията, където пише, че президентът има правото да внася промени само на един закон и това е Конституцията.

„Начинът на реализация на много идеи, лансирани от мнозинството, не се припокрива с моите представи за демократичност на законодателния процес. Понеже още в началото на предложението, то тръгва с нарушение на закона за нормативните актове“.

Така президентът Румен Радев коментира в предаването „Лице в лице“ предложението за независим прокурор, който да наблюдава и разследва главния прокурор.

Искам да кажа още, че мотивацията ми не е функция от намеренията на партия ГЕРБ.  И каквото и да се получи като продукт за инициатива за конституционна промяна, ще го внеса в парламента.

„Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от десет години и чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение. Но не искам да го коментирам, защото знаете, че президентът е в края на законотворческия процес.

Но ще следя с интерес дебатите в народното събрание и за мен е интересно какво мислят депутатите по законопроекта, който създава нова фигура на втори главен прокурор. Дали е достатъчен да реши този проблем“, заяви още Румен Радев и изреди няколко въпроса, които този законопроект поражда:

Дали не влиза в противоречие с конституцията, защото с един закон вменяваме независимост на новия прокурор.

Какво е мнението на народните представители, че се въвежда нова, мощна фигура, която не е регламентирана в конституцията.

Намират ли за нормално в прокурорската колегия нещо такова.

И още един въпрос – ако този нов, независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва – може би пак главният прокурор.

„Така че проблемът е много по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Неслучайно венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура“, каза Румен Радев.

Време е да обмислим ролята на институциите за неутрализирането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите, завърши президентът Радев, цитиран от Блиц.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *