Истината – Новинарският портал

Руската армия напредва от няколко страни към Купянск и Харков

Руските войски преминаха в настъпление в посока Купянск, изтласквайки украинците дълбоко в отбраната. В Южен Донецк, Донецк и Красно-Лиманско направление настъплението продължава. Това се посочва в новия доклад на Министерството на отбраната на Русия.

Военното ведомство потвърди прехода на руските войски към настъпление в посока Купянск, според съобщенията напредъкът на частите на групата войски „Запад“ е осезаем.

Едновременно с настъплението руснаците нанасят удари с артилерия и авиация, нокаутират вражеските резерви и не им позволяват да преминат към ответни действия.

Общите загуби на въоръжените сили на Украйна възлизат на 65 души убити и ранени, две БМП и радар за контрабатарея AN/TPQ-50. Освен това е унищожен склад за боеприпаси на 103-та бригада ТРО край Котляровка, Харковска област.

В другите направления руските войски нулират все по-бавното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.

В Донецк ВСУ са предприели дванадесет удара по руски позиции. Ожесточени битки се водят в районите на Первомайское, Веселое, Красногоровка, Маринка и северозападно от Клещеевка. Украинците хвърлят все повече и повече сили в битка, въпреки тежките загуби.

Според Министерството на отбраната на Русия, само за последните 24 часа въоръжените сили на Украйна са загубили около 400 машини на пехотата, два БТР и девет гаубици, включително четири самоходни, три от които полски.

Край Красногоровка е унищожен склад за боеприпаси на 79-а десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна.

В направление Красно-Лиманск са отбити две атаки на въоръжените сили на Украйна в районите на Червона Диброва и Макеевка. Извършени са атаки по групировките на противника, една ДРГ е унищожена в района на Кузмино. В това направление противникът е загубил до 100 войници, два БТР и три гаубици, едната от които самоходна.

В Южен Донецк ВСУ три пъти се опитаха да пробият отбраната на руснаците в районите на Владимировка и Урожайное, но безуспешно. На Запорожие украинците също направиха три опита да превземат руски позиции в района на Новоданиловка, също без успех.

Загубите са над 200 души, един танк, две БМП, една гаубица и едно оръдие Д-44.Унищожени са и три склада с боеприпаси на 23-та и 33-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна.

В Херсон руснаците са ликвидирали около 50 души от въоръжените сили на Украйна, както и три гаубици, включително една самоходна. В тази посока обстановката е доста спокойна, разузнаването съобщава, че натрупаните резерви на въоръжените сили на Украйна се прехвърлят на други участъци на фронта поради големи загуби.

Руските войски освободиха село Новоселовское и прерязаха пътя Купянск-Кременная за противника.

Руската армия продължава настъплението в посока Купянск, Харковска област. Миналата година този град, който премина под контрола на въоръжените сили на РФ в началото на войната, беше изоставен от руските войски през септември. Оттогава руските войски отново се доближиха до голяма степен до Купянск, като само през последните 4 дни поеха контрол над най-малко 55 квадратни километра. км територия северно от града.

В същото време въоръжените сили на РФ също настъпват от югозапад към Купянск. В резултат на настъпателните действия на частите на 1-ва танкова армия е освободено село Новоселовское. Преходът на това село под контрол е изключително важен, тъй като се намира на важна магистрала, свързваща Купянск, Харковска област, с град Кременная. Пътят на украинците е пресечен.

Както село Новоселовское, така и жп гара Куземовка, разположена в селото, попаднаха под контрола на руската армия. Освен това въоръжените сили на Руската федерация установиха контрол над горския пояс северно от Новоселовски – в посока село Крахмальное.

След като загубиха по-голямата част от територията на Новоселовское преди няколко дни, украинците се опитаха да контраатакуват, но попаднаха в огневи капан, понесоха загуби и в крайна сметка напълно загубиха контрола над селището.

Край Купянск – 100 хиляди руснаци: ще има ли атака срещу Харков и региона?

Руското военно командване изпрати повече от 100 хиляди души личен състав , около 900 танка, 555 артилерийски системи и 370 РСЗО в посока Лиман-Купянск.

Противникът е натрупал най-добрите мотопехотни части, териториални войски, отряди от ЧВК и други резерви, добави Череватий .

Какви са опасностите от руската групировка край Купянск?

Напредването в района на Харков ще бъде изключително трудна задача за руската армия. Ще трябва да преминат през минни полета и да пробият отбранителните ешелони на Въоръжените сили на Украйна. Но руските сили разполагат с много машини за разминиране, както и с артилерийска и въздушна подкрепа. Те няма да атакуват с пехота, докато минните полета не бъдат унищожени. Така че пробивът е само въпрос на време.

„Като цяло може да се твърди, че групата край Купянск ще достигне Харков. Техните оперативни и стратегически задачи днес са да превземат Лиман и Купянск-Узловой, за да възстановят веригите за доставки. След това възможен е удар по фланговете в Донецко направление, както и към Харков“, коментира Крамаров.

Междувременно, украинците са много пестеливи по отношение на прогнозите за някакъв успех на украинското контранастъпление.

Бързият успех на украинското контранастъпление в сегашните реалности е „практически невъзможен“. Това каза командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски в интервю за BBC .

Той отбеляза, че на изток, както и на юг, територията, държана от противника, е наситена с мини и отбранителни бариери. Руснаците, каза той, имат много бастиони. „Следователно напредъкът ни наистина не върви толкова бързо, колкото бихме искали“, каза той.

Exit mobile version