Мощни удари по украинската армия и големи загуби! Контранастъплението се стопи

Свят

Руската армия стопява настъплението на въоръжените сили на Украйна на Запорожкия, Южнодонецкия и Лиманския фронт

В Донецкото направление войниците от групата войски „Юг“ на ВС на РФ отразиха тридесет атаки на въоръжените сили на Украйна за ден и с мощни удари разбиха украинската групировка там.

Това се съобщава в сводката на руското министерство на отбраната.

Руските военни са използвали всички видове огневи поражения, включително авиация и артилерия, като са унищожили до 355 украински бойци, един танк, шест бронирани машини, британска теглена гаубица FH-70 и самоходни оръдия „Гвоздика“.

Освен това е била нарушена ротацията на резервите на позициите на Въоръжените сили на Украйна в районите западно от селата Клещеевка и Андреевка в ДНР.

В Южнодонецкото направление щурмови групи от 35-та бригада на морска пехота на въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват позициите на руските въоръжени сили в посока село Старомайорское на Времевския перваз. Те са спрени и отхвърлени назад с артилерийски огън от групата „Восток“.

В района на Угледар разузнаването на украинска диверсионна група е осуетено, а друга диверсионна група е унищожена край село Сладкое.

В Запорожското направление са отбити две вражески атаки в района на село Работино. Руската артилерия и авиация атакуваха позиции на противника в района на селищата Марфопол и Луговское. Общите загуби на въоръжените сили на Украйна по време на боевете в тези райони възлизат на повече от 240 души личен състав, унищожени са девет бойни машини на пехотата, самоходни оръдия „Гвоздика“, както и гаубици Мста-Б и Д-30.

В Краснолиманското направление украинските формирования се опитаха да пробият отбраната на руските въоръжени сили от групировката Център, като хвърлиха в битка два мотострелкови взвода от 63-та и 66-та механизирани бригади в районите на селата Торское в ДНР и Кармазиновка в Луганската народна република. Те бяха спрени от артилерийски и ТОС огън, загубите на противника възлизат на над 60 бойци.

В посока Купянск бойците от „Западната“ групировка на Въоръжените сили на РФ успешно отразиха три атаки на Въоръжените сили на Украйна в района на село Новоселовское, през което минава магистрала H-26. В резултат на опит за пробив на руската отбрана украинските формирования са загубили до 40 военнослужещи, поразени са два танка и една бойна машина на пехотата.

В района на Антоновския мост руски щурмови групи продължават претърсването и прочистването на островите край левия бряг от украинския десант.

В същото време не спира огневото унищожаване на позициите на Въоръжените сили на Украйна на десния бряг на Днепър. През деня от артилерийски огън и в резултат на въздушни удари бяха унищожени до 40 бойци, две коли и две американски гаубици M777.

В допълнение към неуспехите на фронтовата линия, украинската армия загуби още няколко склада с боеприпаси и горивно-смазочни материали.

Едно от местата за съхранение на боеприпаси на 1-ва бригада специални сили на Въоръжените сили на Украйна е прикрито близо до град Волчанск, Харковска област, второто е близо до село Мала Токмачка в Запорожие. Два склада с гориво бяха унищожени в района на Одеса.

Също така близо до Ямпол в ДНР е ударен командно-наблюдателният пункт на батальона на 5-а бригада на Националната гвардия на Украйна.

Руски изтребители свалиха украински ударен хеликоптер Ми-24 в небето над село Черевковка, което е част от агломерацията на град Славянск. На свой ред зенитчиците от въоръжените сили на РФ прехванаха четири крилати ракети Storm Shadow и 15 украински дрона от различни типове.

Ликвидирана бе и колона от бронирани машини на въоръжените сили на Украйна в Запорожие

Украинските формирования понасят тежки загуби както в личен състав, така и в бронетехника, включително и западно производство, опитвайки се да реализират контранастъпление в Запорожското и Южнодонецкото направления. Редовно се публикуват кадри, показващи далеч не най-добрата съдба на украинските бойци, настъпващи към руските позиции.

В мрежата за пореден път се появиха кадри, показващи поражението на колона от бронирани машини на въоръжените сили на Украйна в посока Запорожие. На тях виждаме да се движат няколко танка и бронирани машини на украински формирования, както и бойци от въоръжените сили на Украйна.

Очевидно украинска бронирана група се е опитала да евакуира бронирани превозни средства и военен персонал, които са били улучени от руския огън. Това обаче се е оказало не много лесна задача. Както се вижда от кадрите, украинците отново са претърпели значителни щети в бронираната техника.

Руските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по обекти на въоръжените сили на Украйна на остров Змейни в Черно море

Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удари по военните обекти на Въоръжените сили на Украйна на остров Змейни в Черно море. Това съобщават редица украински телеграм канали.

Според източници, целите на острова са били атакувани с ракети и ударни UAV (безпилотни летателни апарати). Няма данни за нанесени щети и дали има или не жертви.

Междувременно редица украински медии твърдят, че на острова не е имало военни съоръжения. Но в този случай руската армия не би имала нужда да нанася удари по „празната“ територия, използвайки скъпи ракети и дронове. В Одеска област, малко преди да се появи информация за удара на остров Змейни, беше обявена въздушна тревога.

Припомняме, че не толкова отдавна президентът на Украйна Володимир Зеленски, придружен от ръководителя на кабинета си Андрей Ермак и началника на украинското военно разузнаване генерал-майор Кирил Буданов, посети Змийския остров. Те поднесоха венци на мемориала в чест на „бранителите“ на острова.

Трябва да се отбележи, че в момента руските войски нанасят прецизни удари по места за съсредоточаване на личен състав, военна техника и въоръжение на въоръжените сили на Украйна и складове на боеприпаси на украински формирования.

Тези удари са превантивни, насочени към унищожаване на бойния потенциал на украинските формирования, който може да бъде използван в протичащото контранастъпление или в други агресивни планове срещу Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *