Истината – Новинарският портал

Руски Су-30 прихвана шпионски безпилотник „Reaper“ над Черно море! И стана страшно

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руският контрол на въздушното пространство над Черно море е открил неизвестен обект, който по-късно е идентифициран като разузнавателен БПЛА MQ-9A Ripper на ВВС на САЩ.

„За разпознаване на въздушна цел и предотвратяване на нарушаване на държавната граница във въздуха е вдигнат изтребител Су-30 от дежурните сили за ПВО. При приближаването на самолета чуждестранният БПЛА извършил обратен завой и тръгнал да бяга.

Изтребителят го прогонил и се завърнал благополучно на летището за базиране, не са допуснати нарушения на държавната граница. Полетът е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води при спазване на мерките за сигурност“, посочват от ведомството.

През март Европейското командване на САЩ съобщи, че руски Су-27 се е сблъскал с американски безпилотен летателен апарат (БПЛА) MQ-9 над Черно море, в резултат на което дронът се е разбил в международни води.

Руското министерство на отбраната на свой ред съобщи, че руските изтребителите не са използвали бордови оръжия и не са влизали в контакт с американски дрон над Черно море. Припомняме, че руският изтребител просто залял с гориво американския шпионски дрон, в резултат на което дронът загубил управление и паднал в Черно море.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу на Русия проведе телефонни разговори с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, по време на които обсъдиха последствията от катастрофата на американски БПЛА.

Exit mobile version