Руски Су-30 прихвана шпионски безпилотник „Reaper“ над Черно море! И стана страшно

Свят

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руският контрол на въздушното пространство над Черно море е открил неизвестен обект, който по-късно е идентифициран като разузнавателен БПЛА MQ-9A Ripper на ВВС на САЩ.

„За разпознаване на въздушна цел и предотвратяване на нарушаване на държавната граница във въздуха е вдигнат изтребител Су-30 от дежурните сили за ПВО. При приближаването на самолета чуждестранният БПЛА извършил обратен завой и тръгнал да бяга.

Изтребителят го прогонил и се завърнал благополучно на летището за базиране, не са допуснати нарушения на държавната граница. Полетът е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води при спазване на мерките за сигурност“, посочват от ведомството.

През март Европейското командване на САЩ съобщи, че руски Су-27 се е сблъскал с американски безпилотен летателен апарат (БПЛА) MQ-9 над Черно море, в резултат на което дронът се е разбил в международни води.

Руското министерство на отбраната на свой ред съобщи, че руските изтребителите не са използвали бордови оръжия и не са влизали в контакт с американски дрон над Черно море. Припомняме, че руският изтребител просто залял с гориво американския шпионски дрон, в резултат на което дронът загубил управление и паднал в Черно море.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу на Русия проведе телефонни разговори с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, по време на които обсъдиха последствията от катастрофата на американски БПЛА.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *