Истината – Новинарският портал

Тагарев гордо: Българската армия ще се учи от украинската, за да сме достоен член на НАТО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира повишената активност на Руската федерация в Черно море, където от няколко дни патрулират свръхзвуковите МиГ-31, които носят ракети „Кинжал“.

„Да, разбира се, това е ново провокационно послание от страна на Кремъл. Някакъв пряк риск няма, тъй като руски самолети със сигурност знаете, че през последните години редовно летяха в това пространство и задействаха силите за противовъздушна отбрана на НАТО като цяло. Не виждам някакъв по-голям риск от точно този довод, че ще лети МиГ-31. Няма някаква съществена разлика от досегашната ситуация“, каза той.

Министърът коментира в Пловдив, че армията ни има нужда от нови системи за отбрана, включително и безпилотни летателни средства:

„Армията ни има нужда от много видове въоръжение, оборудване и оръжейна техника, работим комплексно. Изучаваме уроците от Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции, която ще бъде внесена следващия месец в Народното събрание“

Той допълни, че по отношение на безпилотните апаратни системи за сухопътните войски – вече има две обществени поръчки и въпреки че се използват масирано във войната в Украйна, на тях по-скоро се гледа като консуматив на най-ниско ниво, като на снаряд.

„До края на ноември ще бъде внесена инвестиционна програма в Народното събрание колко такива системи можем да закупим“, каза военният министър.

„Не съм видял изцяло завършена машина, произведена в България, която да удовлетвори нашите нужди, говорим за няколко типа машини с комплексно обслужване, симулатори, но българската индустрия не може да отговори на тези изисквания“, смята той.

Тагарев коментира още, че не се очаква в скоро време да има увеличаване на бежанската вълна от района на Израел и Ивицата Газа.

„Засилихме присъствието на армията на границата, службите следят обстановката. Имаме готовност, ако се повиши рискът, да предоставим повече сили и средства за защита на границата, но това не се вижда в близките седмици“, каза той.

Exit mobile version