Тагарев гордо: Българската армия ще се учи от украинската, за да сме достоен член на НАТО

България отблизо

Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира повишената активност на Руската федерация в Черно море, където от няколко дни патрулират свръхзвуковите МиГ-31, които носят ракети „Кинжал“.

„Да, разбира се, това е ново провокационно послание от страна на Кремъл. Някакъв пряк риск няма, тъй като руски самолети със сигурност знаете, че през последните години редовно летяха в това пространство и задействаха силите за противовъздушна отбрана на НАТО като цяло. Не виждам някакъв по-голям риск от точно този довод, че ще лети МиГ-31. Няма някаква съществена разлика от досегашната ситуация“, каза той.

Министърът коментира в Пловдив, че армията ни има нужда от нови системи за отбрана, включително и безпилотни летателни средства:

„Армията ни има нужда от много видове въоръжение, оборудване и оръжейна техника, работим комплексно. Изучаваме уроците от Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции, която ще бъде внесена следващия месец в Народното събрание“

Той допълни, че по отношение на безпилотните апаратни системи за сухопътните войски – вече има две обществени поръчки и въпреки че се използват масирано във войната в Украйна, на тях по-скоро се гледа като консуматив на най-ниско ниво, като на снаряд.

„До края на ноември ще бъде внесена инвестиционна програма в Народното събрание колко такива системи можем да закупим“, каза военният министър.

„Не съм видял изцяло завършена машина, произведена в България, която да удовлетвори нашите нужди, говорим за няколко типа машини с комплексно обслужване, симулатори, но българската индустрия не може да отговори на тези изисквания“, смята той.

Тагарев коментира още, че не се очаква в скоро време да има увеличаване на бежанската вълна от района на Израел и Ивицата Газа.

„Засилихме присъствието на армията на границата, службите следят обстановката. Имаме готовност, ако се повиши рискът, да предоставим повече сили и средства за защита на границата, но това не се вижда в близките седмици“, каза той.

Tagged

2 thoughts on “Тагарев гордо: Българската армия ще се учи от украинската, за да сме достоен член на НАТО

  1. ДО КОГА ТОЗИ МАЛОУМНИК ЩЕ ГОВОРИ ГЛУПАВИ И ПРОСТОТИИ НЯМА ЛИ БЕЗ УМЦИТЕ ОТ ГЕРБ И ТОЗИ ПРОСТ ПАРЛАМЕНТ ДА ИЗХВЪРЛЯТ ТОВА НИЩОЖЕСТВО НА БОКЛУКА ИЛИ ССКАТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

  2. Ще се учиме от Украйна как да хвърляме войниците си във месомелачка. Тъпо, тъпо, тъпо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *