Истината – Новинарският портал

Франция строи шест нови ядрени реактора, защото иначе няма да има ток!

Франция ще построи шест нови ядрени реактора, съобщи президентът Еманюел Макрон — очакван отдавна ход, който ще подкрепи дългосрочния капацитет за производство на електроенергия на европейската страна, която е най-големият нетен потребител на ток на континента, предава POLITICO.

Новите реактори ще спасят енергетиката на Франция и ще дадат  на Макрон възможност да покаже, че мисли за родината си. Плановете му бяха подкрепени през последните месеци от високите цени на електроенергията.

„Времето за ядрен ренесанс дойде“, каза президентът в реч, с която описа енергийната политика на Франция до 2050 г.

Целта е 6-те реактора да заработят до 2035 г., а Макрон допусна възможността за изграждането и на още осем. Държавният глава допълни още, че Франция няма да затваря нито един от съществуващите реактори.

Макрон поставя ядрената енергия високо сред приоритетите на страната. Правителството вече задели €1 млрд. за малки модулни реактори. А Париж успя да накара ЕС да впише атомната енергия като „устойчива“, с което ще получи финансова подкрепа от блока за инвестициите в АЕЦ.

Франция е и държавата, която най-много разчита на АЕЦ. Скорошни данни сочат, че 70% от енергийният микс на страната идва от атомната енергия.

Ние също нямаме други ресурси, освен ядрената енергетика. Какво чакаме тогава?!

Exit mobile version